Връзка с нас |  Версия за хора с увреждания |  МЗ |  НЦОЗА |  НЦЗПБ |  ИАМО |  Административен регистър
Търсене в сайта  Търсене
Skip Navigation LinksНачало   ПРОФИЛАКТИКА   Световни здравни дни

21 ЯНУАРИ – Ден на родилната помощ

14 ФЕВРУАРИ – Ден на влюбените

15 МАРТ – Ден на санитарния инспектор

24 МАРТ – Световен ден за борба с туберкулозата

7 АПРИЛ – Световен ден на здравето

10 МАЙ – Световен ден, посветен на движението

17 МАЙ – Световен ден за борба с хипертонията

17 МАЙ – Ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

19 МАЙ – Европейски ден за борба със затлъстяването
31 МАЙ – Световен ден без тютюнопушене

24 ЮНИ – Ден на българското лекарство (Еньовден)

26 ЮНИ – Световен ден за борба с наркоманиите

1-7 АВГУСТ – Световна седмица на кърменето

10 СЕПТЕМВРИ – Световен ден за суицидопревенции

29 СЕПТЕМВРИ – Световен ден на сърцето

10 ОКТОМВРИ – Световен ден за психично здраве

19 ОКТОМВРИ – Ден на българския лекар (Св. Иван Рилски)

20 ОКТОМВРИ – Световен ден за борба с остеопорозата

20 ОКТОМВРИ – Световен ден за борба с йоддефицитните заболявания
14 НОЕМВРИ – Световен ден за борба със захарния диабет

20 НОЕМВРИ – Международен ден без тютюнопушене

16 НОЕМВРИ – Световен ден за профилактика на раковите заболявания

1 ДЕКЕМВРИ – Световен ден за борба със СПИН
14 ФЕВРУАРИ

                               

 

 

„ЛЮБОВ И РОМАНТИКА"

    Пубертет - възрастта, в която младият човек постепенно престава да бъде дете. Възрастта, в която освен физическото развитие настъпват  и психически промени. Възрастта, с многото емоции, нови усещания, мисли и въпроси. Възрастта, когато се появява нещо необяснимо, неуловимо и същевременно толкова прекрасно и чудесно преживяване, което наричаме – ЛЮБОВ!

    И все пак в периода на юношеството ЛЮБОВТА се свеждат до емоционално състояние, където интимността е едно може би по тихо и по слабо забележимо явление. Психолозите определят такова явление, като романтична любов. Романтичните влюбвания дават възможност на тийнейджърите за пръв път да се докоснат и до любовната страст. Всъщност кое е първо – любовта или романтиката? Ситуацията е съвсем същата като при кокошката и яйцето. Любовта ражда романтиката, а с романтика се предизвиква любов. Най-общо романтиката е очарованието, магията на любовта. Романтиката са всички онези мили неща и малки жестове, които се правят за любимия човек. В един научен речник романтиката може да се срещне обяснена така: изкуството на любовта, включващо всички начини да се достави душевно и физическо удоволствие. Но, както много добре знаем, любовта не е наука...

    Исторически терминът романтика не винаги се е отнасял до любовните отношения, а е свързван с проявата на най-съкровените желания - понякога свързани с любовта, а понякога - не. Все още понякога романтиката е представяна като импровизирана артистична форма, но в контекста на романтична любов, в отношенията, тя обикновено отразява изразяването на нечия любов или нечии дълбоки емоционални желания да се свърже с друг човек. Романтиката е онази част от любовта, която я освобождава от всекидневните въпроси, дори от расови настроения и религиозни традиции. Тя е над всекидневния живот, над брака и над родови задължения, въпреки че малките всекидневни жестове или сватбата могат да са най-романтичното нещо, което се е случвало. Несподелената любов също може да бъде романтична в смисъла, в който възхваляването само по себе си е романтика. Обикновено романтиката е много силна в началото на любовните отношения, но рутината полага големи усилия да я премахне.

    Създаването на романтика под формата на романтични жестове и подаръци, романтична атмосфера и организирането на романтични пътешествия си е талант, непознат за всеки. И точно тези, които не го притежават, твърдят, че романтиката съществува само в приказките и сапунените сериали. Да такава опасност сякаш има, защото напоследък модата е, особено сред младите, тоталното отричане на романтиката и стремежът към доказване на точно обратното – без милувки, без кой знае колко мили думи, погледи и др. Всичко романтично е скучно, а всичко по-хард се   счита за готино, биха казали младежите.


    За романтиците пък липсата на романтика би означавала, че светът е станал безчувствен, защото според тях романтиката е синоним на любов, тъй като двете вървят ръка за ръка.

    Междуполовото общуване като потребност на младите е в основата на развитието на позитивните нагласи за самооценка на пола, умения за вземане на решения в различни ситуации, при рисково поведение или конфликти. Любовта е това чувство, което се споделя от близки, романтично влюбени и такива които имат интимни отношения. За да се стигне до стабилна връзка след романтично любовно увлечение от значение е степента на близост между партньорите. С осъзнаването, че любовта е отговорно поведение, юношите порастват и навлизат в нов етап от своя живот. Обичта и доверието в семейството е много важна, защото сплотява мъжът и жената и ги дарява с най-скъпия дар на живота детето. Тя им помага да изживеят живота си пълноценно.

    С придобиването на здравна информираност, жизнен опит и компетентност у младежите се създават емоционални преживявания за пълноценно и отговорно изживени  отношения. Когато са дали израз на собствените си най-заветни чувства и  романтични настроения, пред младите се разкриват най-красивите идеали на любовта и приятелството! 


Използвани източници:
- wikipedia.com

  


15 МАРТ – ДЕН НА САНИТАРНИЯ ИНСПЕКТОР


Специалността “санитарен инспектор” е разкрита с постановление на МС на 15.03.1967 г. поради нарасналите изисквания за хигиенен контрол и осъзнатата значимост за прилагане на хигиенните принципи. Поради високата важност на начинанието са направени контакти с най-реномираните центрове за обучение в родината на специалността – Великобритания.

Първите специалисти завършват през 1971 г. с диплома за полувисше образование. Оттогава подготовката се извършва без промяна в продължителността на обучението – 3 години, и без съществени корекции в учебните планове и програми.

Учебните заведения, които подготвят санитарни инспектори, са три – в София, Пловдив и Варна, като подразделения на Медицинския университет. Практическото обучение се провежда в многобройните звена на Медицинския университет, Военно-медицинската академия, републикански центрове, водещи здравни заведения и заведения за социално подпомагане, аптечната мрежа.

Завършилите специалисти получават диплома за висше образование с образователно-квалификационна степен “професионален бакалавър” и могат да продължат в съответните висши учебни заведения за получаване на степен “бакалавър”.

 

 

24 МАРТ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ТУБЕРКУЛОЗАТА


За четвърта поредна година в България е налице тенденция за намаляване на заболеваемостта от туберкулоза - от 40 на 100000 души през 2005 г. до  26,8 на 100000 души през 2012 г. Това сочат предварителните данни на „Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България” на Министерството на здравеопазването.

Намаляването на разпространението на заболяването е резултат от активната дейност на Министерство на здравеопазването в изпълнение на „Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България” ина програмите, които се финансират от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Така например общият брой на болните с туберкулоза през 2012 г. е намалял със 126 души.  Докато  през  2011 г.  данните сочат 2 407 души с това заболяване,  през 2012 г. броят им е спаднал на 2 281 души. В дейностите по тези програми активно участват специализираните лечебни заведения и неправителствените организации, работещи с уязвимите групи. 

Данните сочат още, че с успешен изход от лечението са над 85% от регистрираните през 2011 г. пациенти с белодробна туберкулоза с бацилоотделяне.Диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата у нас са безплатниза всички независимо от техния здравноосигурителен статус. През 2011 г. от бюджета на Министерство на здравеопазването са предоставени около 10 млн. лв. за осигуряване на нужните консумативи за микроскопски и културелни изследвания от микробиологичните лаборатории, лекарства, имунизации и субсидии за болнично лечение. Основните дейности за диагностика, лечение и профилактика на туберкулозата у нас се подпомагат и от двете програми, финансирани от Глобалния фонд.

Важна роля в предоставянето на специфични услуги и постигането на ключови резултати имат и неправителствените организации.  През 2012 г. общо 30 124 лица от уязвимите групи са преминали скрининг за риск от туберкулоза. Сред тях са лишени от свобода, лица, употребяващи наркотици, бежанци, мигранти, деца на улицата, младежи в риск и представители на ромска общност.

По Програмите „Подобряване на контрола на туберкулозата в България” и „Укрепване на Националната програма по туберкулоза в България” през 2012 г. са изразходвани общо 3 808 266 евро, предоставени от Глобалния фонд. От тях 2 703 279 евро са предоставени за осигуряване на нужните консумативи за микробиологичните лаборатории, за лекарства за лечение на мултирезистентна туберкулоза, за обезпечаване на прякото наблюдение и проследяване в продължителната фаза на лечение, издирване на контактните и своевременно насочване за диагностика на съмнителните за туберкулоза, лечебните заведения за лечение на туберкулоза. 1 118 974 евро от двете програми на Глобалния фонд през 2012 г. са предоставени на подполучателите, в изпълнение на 87 сключени договори - 34 с лечебни заведения за туберкулоза и 53 с неправителствени организации.
 7 АПРИЛ - СВЕТОВЕН ДЕН НА ЗДРАВЕТО

Световен ден на здравето 2015: Безопасност на храните!

 

Доставките на храни стават все по-масови, а това налага необходимост от засилване на системите за безопасност на храните във и между всички страни. Ето защо Световната здравна организация насърчава усилията за подобряване на безопасността на храните по целия им дълъг път от фермата до чинията (и навсякъде по средата) на Световния ден на здравето 7 април 2015.

Адмирират се изцяло усилията на производители, преработватели и доставчици на храни, които работят така, че  предотвратяват и/или реагират  бързо при възникване на хранителните огнища на различни болестта. Поощрения има за всички изброени по веригата, които работят в съответствие с Codex Alimentarius, което означава, че спазват международните хранителни стандарти, кодекси за добри практики, обхващащи всички основни хранителни и процеси.

Заедно с Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) Световната здравна организация предупреждава отделните страни при извънредни ситуации за безопасността на храните чрез международна информационна мрежа.

 

Кои са петте основни принципа за по-безопасни храни:

 

Безопасността на храните е споделена отговорност. Важно е да се работи отговорно по цялата верига на производство на храни - както от страна на фермерите и производителите, така и търговците и потребителите. Петте правила за по-безопасни храни включват практически насоки за търговци и потребители при работа и приготвяне на храна:

 

1: Пазете чиста храната.

2: Съхранявайте отделно сурова и готвена храна.

3. Готвачите - основен фактор за безопасна храна.

4: Съхранявайте храните при безопасни температури.

5: Използвайте безопасна вода и суровини.

 

С наближаването на Световния ден на здравето се използва още една възможност  за предупреждаване на хората, работещи в различните сектори при производството на храни - фермери, производители, търговци на дребно, лечители, както и на потребителите за гарантиране безопасността на храните.

Само така ще сме сигурни, че храната в чинията ни е безопасна за ядене.

 
10 МАЙ – СВЕТОВЕН ДЕН,  ПОСВЕТЕН НА ДВИЖЕНИЕТО

Движението е полезно и необходимо. Анатомията и физиологията на човека предполагат и изискват движение под различна  форма и интензивност. Много от болестите на цивилизацията са резултат от обездвижването независимо от възрастта и пола. Изработването и спазването на правилен и редовен двигателен режим трябва да бъде част от ценностната система на човека от най-ранна детска до напреднала възраст.

Физическата активност може да бъде лека - с продължителност под един час. Това е ежедневното пазаруване, леката домакинска работа, разходката в парка.

Умерената физическа активност - с продължителност един час, може да бъде почистването на къщата, леката градинска работа, карането на велосипед  или ски.

Интензивната физическа активност предполага занимания по футбол, баскетбол, бягане, спортни танци, аеробика, плуване, екскурзии в планината, ски, тенис, интензивна работа в градината.

Отбелязването на световния ден за движение за здраве ни кара да се замислим и променим ежедневието си .За да бъде по-добро качеството ни на живот, както по отношение на физическото, така и на психическото здраве трябва да се движим!


 

 
17 МАЙ - СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ХИПЕРТОНИЯТА

 

19 МАЙ – ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН ЗА БОРБА СЪС ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО


ПРОФИЛАКТИКА НА ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО

Затлъстяването представлява състояние на прекомерно натрупване на мастна тъкан в организма. В зависимост от степента на това натрупване, състоянието се класифицира като наднормено тегло, или като затлъстяване, представляващи различни степени на здравен риск. Особен риск е затлъстяването при децата, тъй като се формират голям брой мастни клетки, които остават при възрастния човек и не намаляват дори и той да отслабне. Ето защо профилактиката на затлъстяването в зряла възраст започва още в детския и юношеския период.

За целите на практиката, оценката на телесното тегло се прави най-често посредством индекса на телесна маса - ИТМ, който представлява съотношението на телесното тегло, изразено в килограми спрямо ръста, изразен в метри и повдигнат на квадрат:

                Телесно тегло (кг)

ИТМ =                                        =   кг/м2

                      Ръст2 (м2)

Квалификацията на теглото и свързания с него здравен риск според Световната здравна организация са:

                                                  ИТМ (кг/м2)                   Риск от заболявания

Поднормено тегло                до 18,5                                   Повишен

Нормално тегло                         18,5 - 24,                           Нисък

Наднормено тегло                      25,0 - 29,9                         Повишен

Затлъстяване I степен                30,0 - 34,9                         Умерено повишен

Затлъстяване II степен               35,5 - 39,9                         Висок

Затлъстяване III степен              40,0                                   Много висок

Затлъстяването е резултат от нарушено равновесие между енергийния внос чрез храната и енергоразхода на индивида.

Основно условие за постигане и поддържане на здравословно телесно тегло е добрият баланс между разход на енергия при работа и прием на енергия с храната.

 

Поддържане на здравословни хранителни навици е важно условие за профилактика на затлъстяването. За това е необходимо:

 • Редовно да се закусва сутрин, защото:

  • закуската дава достатъчно енергия и повдига настроението;
  • тя стимулира обмяната на веществата и допринася за изгарянето на мазнините в следващите часове.
 • Да се храним разумно без да преяждаме, тъй като:

  • колкото повече храна трябва да преработи организмът ни наведнъж, толкова повече от нея се натрупва като излишни мазнини;
  • разделеното хранене на 5-6 приема дава възможност приетите с храната калории да се използват за обмяна на веществата, за двигателна активност.

 • Да се храним без да извършваме други дейности, защото така не усещаме кога сме сити, дори вече преяли, т.к. процеса е станал изключително механичен.

 • Да дъвчем бавно и добре. Поне 20 минути са необходими мозъкът да каже, че сте сити. При хранене за 5-6 минути той няма време да сигнализира, че вече сте поели достатъчно и като резултат се трупат повече калории за подкожни мазнини

 • Да избягваме продължително гладуване, защото организмът ни се пренастройва и в момента когато хапнем, той превръща енергията в мазнини, за да бъде подготвен за следващата атака глад.

 • Да пием повече вода.. Ограничаването на нейния прием може да забави обмяната на веществата. Това се отразява и върху теглото, тъй като разграждането на мазнините протича с участието на вода.

 • Да консумираме повече плодове и зеленчуци. Те са с ниско съдържание на мазнини и въглехидрати и богати на витамини и минерални вещества. Фибрите които съдържат, подпомагат храносмилането, намаляват холестеролът и профилактират злокачествените заболявания на храносмилателния тракт.

 • Да намалим консумацията на мазнини. Когато същите са над 30 % от общото енергийно съдържание на храната се явяват рисков фактор и за затлъстяване.

 • Да приемаме животински белтъци чрез висококачествени нетлъсти меса - пилешко, заешко, риба, нискомаслени млечни асортименти. Те са с висока биологична стойност, а в същото време с ниско съдържание на мастни киселини и холестерол.

 • В менюто ни да присъстват варива и асортименти, приготвени от тъмни видове брашна - хляб, бисквити, макаронени изделия - продукти богати на комплексни въглехидрати  и хранителни влакнини, витамини от група В, Мg, Са, Fе и др.

 • Да ограничим силно приема на кристална захар

 • Поне 2 часа преди лягане да не консумираме храна особено мазна и пикантна, защото:

  • не се усвояват калориите и така се трупат килограми;
  • мазнините забавят изпразването на стомаха и вредят на храносмилането.

Поддържане на добра двигателна активност е другото условие за профилактика на затлъстяването. Необходимо е ежедневно движение пеша поне по половин час, да се извършват подходящи гимнастически упражнения, физическа работа на открито, туризъм или различни видове спорт. Всичко това ще помогне за:

 • задържане нарастването на килограми;
 • поддържане на оптимално тегло;
 • укрепване на организма;
 • подобряване на работоспособността.

Поддържането на здравословни хранителни навици съчетани с оптимален двигателен режим профилактира не само затлъстяването, но и намалява здравния риск от появата на редица други заболявания.
 

17 МАЙ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА СЪПРИЧАСНОСТ СЪС ЗАСЕГНАТИТЕ ОТ НИВ/СПИН  


 

Столична РЗИ организира дейности по повод Трети етап на Националната АНТИСПИН кампания - Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, 17 май 2015 г. Този ден се отбелязва всяка година в третата неделя от месец май.

Тази година Деня за съпричастност ще премине под мотото „Подкрепяме бъдещето”. В световен мащаб на този ден стотици хиляди хора от над 1 200 организации в 115 страни участват в най-голямото и най-старо събитие, свързано с проблема ХИВ/СПИН.

Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН е повод хората от различни страни по света да заговорят за СПИН. За първи път той се отбелязва през 1983 година в Сан Франциско и Ню Йорк с възпоменание за починалите, в подкрепа на живеещите с вируса на СПИН, за повишаване на инфомираността и чувствителността към този проблем, за намаляване на свързаната с ХИВ/СПИН стигма и ангажиране на обществото в борбата срещу СПИН. В България денят се отбелязва от 1992 година.

Началото на епидемията досега ХИВ е отнел над 25 милиона човешки живота, а днес по света с вируса живеят 40 милиона души. СПИН продължава да опустошава човешките общности навсякъде по света, и 17 май – денят за съпричастност е начин хората да предприемат публично действие като покажат скръбта за своите близки, починали от СПИН и поискат да бъдат потвърдени ангажиментите на местно и национално ниво в борбата срещу пандемията. В по-малките населени места денят може да е повод да се повиши чувствителността към този проблем, разбирането, доброволчеството и донорството. В по-големите градове този ден събира на едно място разнообразен спектър от хора, загрижени за проблема СПИН. И в двата случая събитието създава усещане за солидарност и привлича вниманието на медиите.

Столична РЗИ организира в църквата „Св.Седмочисленици”   „Водосвет за здраве”. Службата ще бъде отслужена от 14.00 часа на 15.05.2015 год.

Поканени са партньори, колеги и всички съпричастни към проблема ХИВ/СПИН. Каним гражданите  на столицата да присъстват на молебена

Всеки, който иска да се включи в отбелязването на деня за съпричастност, може да се присъедини към вечерното бдение от дома си, като на 17 май в 21.00 часа запали на прозореца свещичка в знак на съпричастност към този световен проблем.

Организиран е и семинар за медицински специалисти от училищата на тема „Рисково поведение при младите хора – ХИВ/СПИН”.

Ще се проведат дискусии и викторини на тема „ХИВ/СПИН” в столични училища, както и предоставяне на информационни материали и презервативи.

Организирани са прожекции на здравни филми за предпазване от ХИВ/СПИН. Студенти ще раздават ръкавици с посланието „Вземи ръкавица, подай ръка за съпричастност”.

 31 МАЙ - СВЕТОВЕН ДЕН БЕЗ ТЮТЮНОПУШЕНЕ


Той се инициира от Световната здравна организация ( СЗО ) и се провежда в страните по целия свят, като се посочат рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн, и се призовава за ефективна политика за намаляване на нивата на потребление. „Ако не предприемем действия, епидемията от тютюнопушене ще убива по над 8 милиона души всяка година до 2030. За 2015г. темата на Световния ден без тютюн, определена от СЗО е „Спрете незаконната търговия с тютюневи изделия”.

Какви са вредите от цигарите?

·         Органите на дишането са особено уязвими. При повече от 80 на сто от пушачите са наблюдава бронхит. С годините той прогресира и става благоприятна почва за развитието на рак на белите дробове.

·         Рискът от заболяване от рак на белите дробове нараства право пропорционално на числото на изпушените цигари. Една от причините: 40 на сто от тютюневата смола се състоят от силния канцероген 3,4-бензспирен.

·         Вероятността за инфаркт при мъжете пушачи до 30-годишна възраст е 2 пъти по-голяма, ако пушачът страда от високо кръвно налягане или има повишено съдържание на холестерин в кръвта.

·         Рак на белите дробове се появява почти 20 пъти по-чести при тези, които пушат. Този риск сред 40-45-годишните пушачи е 10 пъти по-голям.

·         Бебетата на пушачките тежат с 200 г по-малко от бебетата на пушачките при раждане.

·         При жени кърмачки, които пушат, съдържанието на никотин в един литър кърма може да достигне 0,5 мг; в същото време смъртоносната доза от тази силна отрова е 1 мг на 1 кг от теглото на бебето.

·         Никотинът предизвиква повишаване на кръвното налягане. Една изпушена цигара го повишава с 10 мм живачен стълб.

·         При пушене в организма се разрушава значително количество витамин С. Изчислено е, че една изпушена цигара лишава организма с 25 мг витамин С.

·         Паметта страда особено силно при тютюнопушене: намалява скоростта на запаметяване и обемът на паметта.

 
 

26 ЮНИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА БОРБА СЪС ЗЛОУПОТРЕБАТА С НАРКОТИЦИ

НОВИТЕ ВЕЩЕСТВА - НОВА ЗАПЛАХА

 

26 юни е Международен ден за борба със злоупотребата и незаконния трафик на наркотици. На този ден всички хора по света могат да изразят своята съпричастност и активна позиция в противодействието на разпространението на наркоманията. Проблемът с наркотиците в Европа и света  се усложнява все повече. Новите заплахи са  породени от синтетичните наркотици, в това число стимуланти, нови психоактивни вещества и лекарствени продукти, които заемат все по-значимо място на променящия се пазар на наркотиците.

През 2014 г. в Системата за ранно предупреждение на Европейския съюз (EWS) са съобщени общо 101 нови вещества (средно по две на седмица). Тези данни показват продължаваща тенденция за нарастване на броя на веществата, идентифицирани в рамките на една година. Много нови вещества се произвеждат в големи количества от химически компании, базирани извън Европа. Доставяни на нашия континент най-често чрез куриерски пратки, веществата се преработват, опаковат и продават на употребяващи.

Ново наркотично или психотропно вещество  е такова вещество,  което не се контролира по силата на Единната конвенция на ООН от 1961 г. за упойващите вещества или Конвенцията на ООН от 1971 г. за психотропните вещества.

Европейската система за ранно предупреждение идентифицира сигнали за сериозни здравни последици от употребата им. Вредата от някои от тези вещества може дори да превишава вредата от класическите наркотици

Живеем в глобален свят и тези тенденции не отминават и нашата страна. В България най-голямата част  от идентифицираните нови психоактивни вещества са от групата на синтетичните канабиноиди, но като цяло на наркопазара  у нас присъстват също катиноните, фениламините, разновидности на MDMA и други.

Един от най-смъртоносните наркотици, популярен като коктейл "Крокодил", вече е засечен и в България. Дрогата, известна още като "хероин на бедните", разяжда плътта, води до некроза на кожата и органите. Приема се най-често венозно, през вените на краката. Според мнението на специалисти средната продължителност на живота при системните наркомани е до два месеца. Характерна особеност на „кроката”, както я наричат зависимите, е много бързото пристрастяване - понякога още след третата инжекция. Малцината,  успели да преборят зависимостта, са едва 1 на сто, но са обезобразени за цял живот. На местата, където се инжектира, кожата позеленява, става не петна и люспи и заприличва на крокодилска кожа. Оттам идва и името. Постепенно плътта загнива и започва да пада, както при прокажените. Обичайният резултат са гангрена и ампутация.

В САЩ, Флорида,  нараства употребата на опасен синтетичен катинон  (alpha-pyrrolidinopentiophenone (alpha-PVP) във Флорида, познат като „флака“ (flakka). Среща се и в други части на САЩ. Това вещество е химически подобно на други синтетични катинони, наричани „соли за вана“. Представлява розови кристали с неприятна миризма, които употребяващите ядат, смъркат, инжектират или ги използват в  устройства, подобни на електронните цигари. По този начин „флака“ много бързо навлиза в кръвта и употребяващият лесно може да предозира. Също като други наркотици от този вид, alpha-PVP може да предизвиква състояние на тежка възбуда с хиперстимулация, параноя и халюцинации, които могат да доведат до агресия,  самонараняване, самоубийства и смъртни случаи след инфаркт.

Дали „флака”  няма да се появи и в България?
 

1-7 АВГУСТ – СВЕТОНА СЕДМИЦА НА КЪРМЕНЕТО

ИЗКЛЮЧИТЕЛНО КЪРМЕНЕ

 

Всяка година през месец август се провежда  световна седмица на кърменето с подкрепата на СЗО и УНИЦЕФ.

Тази година-2014 Световната седмица на кърменето преминава под надслов:

Кърменето: Печеливша цел за цял живот

Понятието изключително кърмене означава прием единствено и само  на майчино мляко, без прием на храни и други напитки, включително и вода. Според СЗО и УНИЦЕФ препоръчително е децата да се кърмят изключително до навършване на 6 месеца, възраст за оптимален растеж и развитие.

През 1990 г. във Флоренция е приета Декларацията Innocenti на УНИЦЕФ, според която: „Световна цел за възможно най-добро здраве и хранене на майката и детето трябва да бъде всички жени да са в състояние да кърмят децата си изцяло и всички бебета през първите четири-шест месеца да бъдат хранени изключително с майчино мляко. След това трябва да получават подходяща за възрастта им и достатъчна храна, но да бъдат кърмени до двегодишната си възраст или дори по-дълго. Тази идеална форма на детското хранене може да бъде осъществена, ако жените бъдат подкрепяни от всички свои близки и от съответните власти да кърмят децата си.“

Подкрепата за майките е от съществено значение

Кърменето трябва да се усвои и много жени срещат трудности в началото. Болката, разранените зърна и страхът, че няма достатъчно мляко за бебето, са много често срещани. Необходими са повече лечебни заведения, които подкрепят кърменето, както и повече обучени консултанти, които да насърчават майките и да им помагат. За да се осигури тази подкрепа и подобряване на грижите за майките и новородените, сега има повече от 20 000 болници „Приятели на бебето" в 152 страни по света, благодарение на инициативата на Световната Здравна Организация и УНИЦЕФ.

Световната Здравна Организация силно препоръчва новородените да бъдат хранени само с майчина кърма до 6 месечна възраст и да продължават да приемат такава заедно с допълнителна храна (на по-късен етап) най-малко до първата година от живота си. За да се постигне тази цел, на младото семейство трябва да се осигури силна подкрепа, както от медицинските професионалисти, така и от семейството, обществото, работното място и медиите. Емоционалната подкрепа, комбинирана със знания за това как да се осъществи и да се продължи с кърменето, ще подпомогне майката кърмачка да успее, въпреки многото съществуващи бариери. Почти всяка жена може успешно да кърми новороденото си дете.

Кърменето осигурява възможно най-добрата храна за бебето. Кърмата осигурява всички хранителни вещества, енергия и течности, от които бебето има нужда през първите 6 месеца от живота.

Кърмените бебета боледуват по-малко от бебетата, хранени с адаптирани млека. Това е едно от изключителните предимства на естественото хранене.

В тази връзка Столична РЗИ-дирекция „ПБПЗ” проведе семинар на тема: ”Кърменето-най-правилния избор за хранене на бебето” с акушерки от столични болници.

На участниците бяха предоставени информационни материали, свързани с кърменето, здравословното хранене на бременната жена и кърмачката. 

10 СЕПТЕМВРИ - СВЕТОВЕН ДЕН ЗА СУИЦИДОПРЕВЕНЦИИ


Самоубийството е един от най-сериозните здравни проблеми в световен мащаб,

отчитайки загубата на приблизително по 1 милион човешки живота всяка година.

Един милион самоубийства годишно означава:

    • Повече хора отколкото загиват всяка година по света в резултат на войни и убийства.

    • Всеки 30 секунди някой се самоубива някъде по света.

    • Всеки 3 секунди някой се опитва да умре.

В България всяка година около 1500 души умират поради самоубийство, а други 3000 души правят опит да отнемат живота си; над 70% от тях са в детско-юношеска и младежка възраст. То е сред трите основни причини за смърт сред младите хора на възраст между 15 и 35 години.

Всяко самоубийство има сериозно въздействие най-малко върху шест човека. Психологичните, социални и финансови последици от него върху семейството и общността са неизмерими.

Самоубийството е комплексен проблем, за който няма една единствена причина. То е резултат от комплексното взаимодействие на биологични, генетични, психологически, социални, културални фактори и фактори на средата.

Трудно е да се обясни защо някои хора решават да извършат самоубийство, докато други – в подобна или по-тежка ситуация, не взимат такова решение. Всъщност, повечето от самоубийствата могат да бъдат предотвратени.

Според изследвания психичните разстройства и заболявания са водещи фактори за суицидно поведение. Най-висок е рискът при лица с депресия, следвана от алкохолизъм, наркомании, шизофрения. Опитите за самоубийство са най-чести по време на криза.

Най-голямо значение за суицидните действия имат емоционалните и импулсивните реакции. Субективните мотиви могат да бъдат: разочарования, загуба на близък или страх от такава, страх от болест (вкл. рецидив на психично или раково заболяване), страх от негативно мнение или отношение на други хора, самота, изолация, загуба на смисъл на живота, преживяване на празнота, неспособност за приспособяване.

Няма категорични критерии за суицидалност (склонност към самоубийство). Често се самоубиват разведени хора, бездетни жени, самотни възрастни хора, жертви на насилие или преследване по политически, религиозни или расови причини, хора, без здрави социални връзки, хронично или неизлечимо болни, инвалиди, юноши, хора с конфликтни отношения на работа или вкъщи.

Доказано е, че в почти всички случаи хората, предприели подобни действия, по един или друг начин дават сигнали към околните за своето състояние, изказвания за “желанието да се умре”, “чувство на безполезност” и т.н. Всички тези призив за помощ не бива да се игнорират.

В такива случаи отделете малко от времето си за конкретната личност, предложете емоционална подкрепа, изслушайте притесненията му, без да давате съвети или решения, акцентирайте на позитивните емоции. Не се колебайте да потърсете и специализирана помощ.

Да опазим децата заедно - общество, родители, учители!


29 СЕПТЕМВРИ - СВЕТОВЕН ДЕН НА СЪРЦЕТО

 Световната кардиологична асоциация отбелязва 29 септември Световен ден на сърцето през 2015 г. под мотото:

„Един свят – един дом – едно сърце“.  

Акцентът на проявите се поставя върху превенцията на жените и децата, които според статистиката са не по-малко застрашени групи от мъжете в напреднала възраст. 

Един свят -  сърдечните заболявания не се съобразяват с расата, цвета на кожата или пола.

Един дом - домът е мястото, което предоставя отлична среда за ограничаване на вредните навици, водещи до сърдечно-съдови заболявания. 

Сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за смъртност в цяла Европа, но България държи първенството с над 65 %. Статистиката показва, че ССЗ са най-честият причинител на смърт сред жените – всеки трети смъртен случай на жена се дължи на сърдечно заболяване. А това означава, че всяка минута, някъде по света, една жена умира от ССЗ.

Застрашени от сърдечни заболявания са и децата. При тях рискове съществуват както преди раждането,  така и през годините, когато детето израства. Тези рискови фактори са свързани  с неправилното хранене, липсата на физическа активност, а също така и ролята на жизнената среда. Ежедневието на модерния човек също крие своите рискове от най-ранна възраст – такива са нездравословните храни, продължителните компютърни занимания, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и психотропни средства и др.

В рамките на Световния ден на сърцето, отбелязван в цял свят, усилията на всички са насочени към активно информиране на хората за опасностите и начините за превенция на сърдечните заболявания. 
 

 


10 ОКТОМВРИ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ


УМЕРЕНОСТ  ВЪВ ВСИЧКО

 

Никой не обича прекалените светци. Животът, все пак, не е за аскети: защото е тъй привлекателен и предлага толкова много съблазни.  Но има няколко съвсем прости правила за поведение,  които би трябвало да бъдат спазвани , ако човек иска да живее дълго, здравословно и приятно.

Златното правило на терапията  е: решаваща е дозата, в зависимост от нея едно лекарство може или да излекува, или да убие. Формулата е ясна: умереност във всичко!

Освен работа , на този свят има и почивка.Човек не  се е родил на този свят, само за да работи, а трябва и да изпитва насладите, които  той му предоставя. Жаждата  за повече постижения – напредък в бизнеса и кариерата, особено – алчността за пари, изцеждат силите до капка. Спазването на златното правило: „Не се пресилвай, не се преуморявай, не се изтощавай!" е изключително важно за психо- емоционалното  и соматичното благополучие. Нагласата  единствено за работа и печелене на пари  е в състояние да съсипе  и най –железния организъм.

Почивката, отпускането /релаксът/ също трябва да са здравословни: не излежаване по цял ден пред телевизора или на масата, не мързелуване  - а общуване с приятели, колеги, излети сред природата, разходки, посещения на театър, изложби, сбирки, чествания на празници и юбилеи.

Забавете хода, млади хора, не препускайте толкова стремглаво – време има за всичко.

 

Използван текст :

от книгата  „ ЗДРАВЕТО НА БЪЛГАРИТЕ” на д-р Тотко Найденов 

 

 

20 ОКТОМВРИ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ОСТЕОПОРОЗАТА

През 1994 година Световната здравна организация определи остеопорозата като болест, а не като естествен процес съпътствуващ остаряването на организма.

Остеопорозата е заболяване, при което плътността и качеството на костта са редуцирани, което води до намаляване на здравината на скелета и повишен риск от счупвания. Остеопорозата е глобален обществен здравен проблем. Заболяването и свързаните с него фрактури са важна причина за заболеваемост и смъртност, засягащи милиони хора по света.

Най-ефективната профилактика на заболяването, която специалистите определят като стратегическа се реализира в детството и юношеството. През този период костта формира своята плътност и здравина, като към 20-25годишна възраст се достига най-високата пикова костна маса.

Формирането на индивидуална за всеки, оптимална пикова костна маса е основна стратегия за профилактика на остеопорозата.

СРЗИ реализира целогодишно профилактични дейности към различни рискови групи, като основно се фокусира върху децата и подрастващите.

За определяне на личния риск от остеопороза е полезен едноминутния тест на Международната фондация по остеопороза

 

 Ако предполагате, че сте в риск, попълнете eдноминутния тест на МФО:

1. Имал ли е някой от родителите Ви счупване на бедрената кост след слаб удар или падане? Да  Не

2. Имали ли сте счупване на кост след слаб удар или падане?  Да  Не

3. Вземали ли сте кортикостероидни препарати /кортизон, преднизон/ повече от 3 месеца?  Да  Не

4. Намалили ли сте ръста си с повече от 3 см? Да  Не

5. Приемате ли алкохол повече от нормалното/ над безопасните граници/? Да  Не

6. Пушите ли повече от 20 цигари дневно?  Да  Не

7. Страдате ли често от диария /болестта на Крон/?  Да  Не

Само за жени:

8. Настъпила ли е менопаузата Ви преди навършване на 45 години?  Да  Не

9. Спирала ли Ви е менструацията за 12 или повече месеца /по друга причина освен бременност/? Да Не

Само за мъже:

10. Страдали ли сте някога от импотентност, липса на либидо или други симптоми свързани с ниското ниво на тестостерон? Да Не

 

Ако отговорите с „Да” на някои от тези въпроси не означава, че имате остеопороза, но може би сте в риск от развитие на това заболяване. Посъветвайте се с лекаря си за необходимостта от измерване на костна минерална плътност.


 

20 ОКТОМВРИ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ЙОДДЕФИЦИТНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ – СЪЩНОСТ И ПРОФИЛАКТИКА


Всяка година на 20 октомври се отбелязва световния ден за профилактика на йоддефицитните заболявания.

Йоддефицитните заболявания (ЙДЗ) представляват глобален медикосоциален проблем, който засяга над 1.5 милиарда души в целия свят.

Йодният дефицит, наред с гладуването, се явява една от главните причини за непълноценното развитие на големи групи от населението. Ето защо, СЗО отделят изключително внимание на този проблем, като стимулират и подпомагат въвеждането на широко мащабни програми за ликвидиране на ендемията от ЙДЗ в световен мащаб.

Йодът е основна съставна част на хормоните на щитовидната жлеза, които регулират обмяната на веществата и функциите на всички органи. При недостиг на йод се нарушават функциите на организма, развива се гуша и се забавя умственото, физическото и половото развитие на децата и подрастващите.

По време на бременност недостигът на йод причинява аборти, мъртво раждания и тежки вродени дефекти на плода (кретенизъм, глухонемота и др.).

България е част от Балканския йоддефицитен регион, т.к. голяма част от територията е с намалено количество йод в почвата и водата. Затова е въведено задължително използване на йодирана сол от населението, в общественото хранене и производството на храни.

Масовата първична профилактика на йоддефицитните заболявания сред населението се извършва с йодиране на готварската сол. Това е основна стратегия за профилактика на йоддефицитните заболявания препоръчана от СЗО и УНИЦЕФ, тъй като е най-ефективна, евтина и без неблагоприятни за здравето странични ефекти.

Контролът на готварската сол, продавана на пазара и използувана в хранително-вкусовата промишленост и общественото хранене е възложен на регионалните здравни инспекции (РЗИ), съгласно т. 4 от Заповедта на Главния държавен санитарен инспектор на Република България от 1994 г.

Готварската сол, която се предлага в търговската мрежа и се използва в хранително-вкусовата промишленост трябва да съдържа калиев йодат от 28 - 55 мг/кг сол.

На този етап основен производител на сол за хранителни цели е заводът за сол на "Черноморски солници" ООД - Бургас, който от м. юни 2002 г. използва нова апаратура за йодиране на сол, предоставена като дарение от УНИЦЕФ.

Най-големите вносители на сол за хранителни цели са фирмите: "Българска солна компания" ООД - Бургас, "Промар" ООД - Бургас. Тези компании внасят предимно нейодирана сол в насипно състояние, която се подлага на допълнителна обработка-мелене, сушене, йодиране и разфасоване в пакети от по 0,5 кг и 1 кг. Това се извършва в специални цехове, които притежават фирмите.

Останалите фирми внасят само йодирана сол главно от Украйна, Беларус и Израел в чували по 50 - 100 кг. В специални пакетажни цехове се извършва пакетирането по 0,5 и 1,0 кг.

Според критериите на СЗО контролът на йодния дефицит, чрез йодирана готварска сол може да се оцени като ефективен, когато повече от 90% от консумираната от населението готварска сол е ефективно йодирана.

Този напредък във внедряването на универсалното йодиране на готварската сол и забраната за продажба на нейодирана сол на територията на цялата страна е гаранция за добрата първична профилактика на йод-дефицитните заболявания и състояния.

Това ще бъде основен подход и за в бъдеще, тъй като България е в район, в който почва, въздух и вода са бедни на йод.
14 Ноември– СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА СЪС ЗАХАРНИЯ ДИАБЕТ

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната Диабетна Федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването. През 2007 г. Световният ден за борба с диабета става и официален празник на Организацията на Обединените Нации с приемането на Резолюция 61/225, която подчертава необходимостта от спешни мерки за подобряване на рисковите фактори за контрол на диабета. Логото на Световния ден за борба с диабета е кръг, символизиращ живота и здравето, а синият цвят отразява небето, еднакво за всички нации. Синият кръг отразява обединението на световната диабетна общност в отговор на диабетната пандемия.

По данни от 2013 г. на Международната Диабетна Федерация (МДФ) в България живеят 577 000 души със захарен диабет, като 427 000 са с диагностицирано заболяване, а 150 000 имат диабет, но не знаят за това и следователно не се лекуват. Това представлява 9,6% от възрастното население. През 2005 г. честотата е била - 8,4%, а прогнозата за 2030 г. е увеличаване до 10,9%.

Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1). Захарен диабет тип 1 в голям процент от случаите е автоимунно заболяване. При него се появяват сериозни симптоми: загуба на тегло, повишено отделяне на течности, усещане за слабост, отпадналост, трудно заздравяващи рани. При  много високи стойности на кръвната захар се стига до състояние на кетоацидоза, при което се налага лечение в болница.

Захарен диабет тип 2 е най-често срещаният тип диабет, който е свързан с рискови фактори обусловени от  начина ни на живот: наднормено тегло, затлъстяване, нездравословно хранене, намалена физическа активност и злоупотреба с алкохол. Чрез промяна в поведението и ежедневните навици на хората, т.е. намаляване на рисковите фактори е възможно е да се предотвратят 70% от случаите на развитие на захарен диабет тип 2!

Високите нива на кръвната захар може да увредят очите, бъбреците, нервите и големите кръвоносни съдове и да предизвикат усложнения, като загуба на зрение, ампутации и бъбречна недостатъчност. Захарният диабет тип 1 съкращава очакваната продължителност на живот с 15 години, а при захарен диабет тип 2 – с 5 до 10 години.

Ефективното лечение, може да намали инвалидизиращите усложнения с до 50%. Пациентът и лекуващият екип имат обща цел: да постигнат и поддържат добър контрол на стойностите на кръвната захар.

Международната Диабетна Федерация препоръчва следните стойности на добър контрол - кръвна захар преди хранене: 4-7 ммол/л; кръвна захар 2 часа след хранене: < 10 ммол/л).

За поставяне на диагноза и контрол на захарния диабет се измерва и (HbA1C), който е показател за контрола на захарния диабет през последните 3 месеца. Препоръката на МДФ е гликираният хемоглобин да е под 7% или съобразно индивидуалните препоръки на ендокринолога. Доказано е, че подобреният гликемичен контрол намалява риска от развитие на усложнения и увеличава продължителността на живота.
20 НОЕМВРИ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН БЕЗ ТЮТЮНОПУШЕНЕ


ЦИГАРИТЕ???

ВЪПРОС НА ИЗБОР


 

Задайте си въпроса: „Кога реших да стана пушач?”

Тук нямаме предвид въпроса: „Кога запалих първата си цигара?”, а кога сте взели решение да пушите всеки ден.

Всъщност вие никога не сте решавали такова нещо, защото никой няма да реши от утре да започне да се трови с токсичен дим. Просто постепенно сте се приучили да го правите, както всички останали пушачи на планетата.

         Въпрос на избор

И така:” Кога ще ги откажете?”

Може би когато похарчите над 100 000 лева (сумата, която средностатистическия пушач изхарчва за цигари през живота си)? Или когато цигарите съсипят здравето ви? Или когато настъпи (неизвестно кога) „подходящият” момент?.

         Може би от утре

От колко години пушите?

Питали ли сте се защо никога не настъпва „подходящият” момент да ги откажете?

         А може би никога

Пушачите изтъкват всякакви аргументи за да обяснят защо пушат. Защото цигарите имат хубав вкус (Да не би да ги ядете?). За да правите нещо с ръцете си (Пробвайте с химикалка). За удоволствие......

         Имате си причини

Става дума за любимата цигара: например първата сутринта. Всъщност не е ли тя тази, която има най-ужасен вкус?. Или тази след ядене? Или с напитка, когато разговаряте по телефона? Или когато сте под стрес?

         Как е възможно еднакви цигари, извадени от един и същ пакет да бъдат толкова различни от онези, които пушите по всяко друго време?.

         „Специалните” цигари

Задайте си въпроса: „Искате ли децата ви да пушат?”.

         Ако отговорът ви е „НЕ”, това означава, че и вие бихте искали да сте непушач. Защо тогава не сте?

         Някои казват, че това е просто един навик, който им е много трудно да преодолеят. Но не е чак толкова трудно да се преодолеят навици. В България ние сме свикнали да караме колите си в дясното платно, ако отидем в Англия преодоляваме този навик.

         Защо пушачите продължават да пушат?

<!--[if !supportLists]-->v    <!--[endif]-->Няма нито един аргумент в полза на тютюнопушенето.

<!--[if !supportLists]-->v    <!--[endif]-->Цигарите нямат добър вкус.

<!--[if !supportLists]-->v    <!--[endif]-->Пушенето не ви кара да се чувствате добре.

<!--[if !supportLists]-->v    <!--[endif]-->Пушенето не ви помага да свършите нещо.

 

Пушачите пушат само поради една-единствена причина:

Те са пристрастени към никотина!

Това е един от най-мощните наркотици в света! Също така и мощна отрова. Никотинът, съдържащ се само в една цигара, ако се инжектира директно във вената, ще ви убие.

         Никотиновият капан е най-хитрият, най-изкусен номер, който майката Природа и човекът са заложили с общи усилия. Никога не е късно да се освободиш от този капан, ако имаш желание, воля и последователност в усилията си.

 

Информация, помощ и подкрепа за отказване от тютюнопушенето може да получите в Консултативния кабинет за преодоляване на тютюневата зависимост в Столичната РЗИ.


София, ул. Враня №20, тел. 02/813 04 74, 02/832 81 57

e-mail:  director _ pbpz@srzi.bg

 

 

Ползвана информация  от книгата на Алън Кар, УРА-А-А! Аз съм непушач!
 

 

 


 

1 ДЕКЕМВРИ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА СЪС СПИН

По повод Световния ден за борба със СПИН  Столичната РЗИ в сътрудничество с неправнителствената организация „Младежки глас” и Асоцияцията на студентите медици организира здравно-информационна кампания на 01.12.2013 г. 
    В три столични училища на 28 и 29.11.2013 г. лица на кампанията ще бъдат популярните певци – Михаела Филева, Вензи, Ник Нейм.
    На 1-ви декември отбелязваме Световния ден за борба със СПИН. Тази година това се случва за 25-ти път. През 1988 г. Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН.
    През последните 24 години, този ден се утвърждава като един от най-успешните здравни дни в световната история. Понастоящем той е признат от и се отбелязва в над повече от 190 държави по света. Новият слоган на Световната кампания за борба с ХИВ/СПИН за периода 2011-2015 г. е 
    “Да сведем до нула” (Getting to zero). Той отразява новата визия на Програмата на ООН за ХИВ/СПИН за постигане на нулева честота на новите случаи на ХИВ инфекция, нулева дискриминация и нулева смъртност, свързана със СПИН, до 2015 г. (Zero new HIV infections. Zero discrimination. Zero AIDS-related deaths). 
    В България към 13.08.2013 г. официално в Министерство на здравеопазването са регистрирани 1753 ХИВ-позитивни лица.
От началото на годината са регистрирани 123 нови случая на ХИВ инфекция. През последните години се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е почти три пъти по-голям от броя на новорегистрираните жени. И през тази година 97 от новооткритите ХИВ-позитивни са мъже, а 26 - жени.
    Новорегистрираните случаи се концентрират основно в по-големите области на страната, където и броят на изследваните лица е най-висок: София град, Пловдив и Варна. През периода 2004 - 2011 г. тенденцията е в посока на увеличаване на новите случаи на ХИВ инфекция сред инжекционно употребяващите наркотици, като през 2011 г. те са 32% от броя на всички новорегистрирани лица. Данните показват, че през 2012 г. техният относителен дял намалява до 25,4%. През изминалата година обаче се наблюдава увеличаване на разпространението на ХИВ сред друга уязвима група - мъжете, които имат сексуални контакти с други мъже. В същото време продължава  положителната тенденция на намаляване на броя на новоинфектираните с ХИВ млади хора в България.
    През 2013 г. Министерство на здравеопазването е осигурило средства за закупуване на 23 медикамента за лечение на ХИВ на обща стойност близо 13 милиона лв. За гарантиране непрекъснатостта на лечението със средства от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария бе създаден и Оперативен резерв от антиретровирусни медикаменти на стойност около 1 милион лева. Разкрити са 5 специализирани центъра за лечение на ХИВ/СПИН в страната към инфекциозните клиники в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора. През първото тримесечие на 2013 г. антиретровирусно лечение е осигурено на общо 555 пациенти: в София на 366, в Пловдив на 106, във Варна на 81 и в Стара Загора на 2.

©2015 Столична РЗИ