Връзка с нас |  Версия за хора с увреждания |  МЗ |  НЦОЗА |  НЦЗПБ |  ИАМО |  Административен регистър
Търсене в сайта  Търсене
Skip Navigation LinksНачало   ПРОФИЛАКТИКА   Световни здравни дни

21 ЯНУАРИ – Ден на родилната помощ

14 ФЕВРУАРИ – Ден на влюбените

15 МАРТ – Ден на санитарния инспектор

24 МАРТ – Световен ден за борба с туберкулозата

7 АПРИЛ – Световен ден на здравето

10 МАЙ – Световен ден, посветен на движението

17 МАЙ – Световен ден за борба с хипертонията

18 МАЙ – Ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

19 МАЙ – Европейски ден за борба със затлъстяването
31 МАЙ – Световен ден без тютюнопушене

24 ЮНИ – Ден на българското лекарство (Еньовден)

26 ЮНИ – Световен ден за борба с наркоманиите

1-7 АВГУСТ – Световна седмица на кърменето

10 СЕПТЕМВРИ – Световен ден за суицидопревенции

29 СЕПТЕМВРИ – Световен ден на сърцето

10 ОКТОМВРИ – Световен ден за психично здраве

19 ОКТОМВРИ – Ден на българския лекар (Св. Иван Рилски)

20 ОКТОМВРИ – Световен ден за борба с остеопорозата

20 ОКТОМВРИ – Световен ден за борба с йоддефицитните заболявания
14 НОЕМВРИ – Световен ден за борба със захарния диабет

20 НОЕМВРИ – Международен ден без тютюнопушене

16 НОЕМВРИ – Световен ден за профилактика на раковите заболявания

1 ДЕКЕМВРИ – Световен ден за борба със СПИН
14 ФЕВРУАРИ

                               

 

 

„ЛЮБОВ И РОМАНТИКА"

    Пубертет - възрастта, в която младият човек постепенно престава да бъде дете. Възрастта, в която освен физическото развитие настъпват  и психически промени. Възрастта, с многото емоции, нови усещания, мисли и въпроси. Възрастта, когато се появява нещо необяснимо, неуловимо и същевременно толкова прекрасно и чудесно преживяване, което наричаме – ЛЮБОВ!

    И все пак в периода на юношеството ЛЮБОВТА се свеждат до емоционално състояние, където интимността е едно може би по тихо и по слабо забележимо явление. Психолозите определят такова явление, като романтична любов. Романтичните влюбвания дават възможност на тийнейджърите за пръв път да се докоснат и до любовната страст. Всъщност кое е първо – любовта или романтиката? Ситуацията е съвсем същата като при кокошката и яйцето. Любовта ражда романтиката, а с романтика се предизвиква любов. Най-общо романтиката е очарованието, магията на любовта. Романтиката са всички онези мили неща и малки жестове, които се правят за любимия човек. В един научен речник романтиката може да се срещне обяснена така: изкуството на любовта, включващо всички начини да се достави душевно и физическо удоволствие. Но, както много добре знаем, любовта не е наука...

    Исторически терминът романтика не винаги се е отнасял до любовните отношения, а е свързван с проявата на най-съкровените желания - понякога свързани с любовта, а понякога - не. Все още понякога романтиката е представяна като импровизирана артистична форма, но в контекста на романтична любов, в отношенията, тя обикновено отразява изразяването на нечия любов или нечии дълбоки емоционални желания да се свърже с друг човек. Романтиката е онази част от любовта, която я освобождава от всекидневните въпроси, дори от расови настроения и религиозни традиции. Тя е над всекидневния живот, над брака и над родови задължения, въпреки че малките всекидневни жестове или сватбата могат да са най-романтичното нещо, което се е случвало. Несподелената любов също може да бъде романтична в смисъла, в който възхваляването само по себе си е романтика. Обикновено романтиката е много силна в началото на любовните отношения, но рутината полага големи усилия да я премахне.

    Създаването на романтика под формата на романтични жестове и подаръци, романтична атмосфера и организирането на романтични пътешествия си е талант, непознат за всеки. И точно тези, които не го притежават, твърдят, че романтиката съществува само в приказките и сапунените сериали. Да такава опасност сякаш има, защото напоследък модата е, особено сред младите, тоталното отричане на романтиката и стремежът към доказване на точно обратното – без милувки, без кой знае колко мили думи, погледи и др. Всичко романтично е скучно, а всичко по-хард се   счита за готино, биха казали младежите.


    За романтиците пък липсата на романтика би означавала, че светът е станал безчувствен, защото според тях романтиката е синоним на любов, тъй като двете вървят ръка за ръка.

    Междуполовото общуване като потребност на младите е в основата на развитието на позитивните нагласи за самооценка на пола, умения за вземане на решения в различни ситуации, при рисково поведение или конфликти. Любовта е това чувство, което се споделя от близки, романтично влюбени и такива които имат интимни отношения. За да се стигне до стабилна връзка след романтично любовно увлечение от значение е степента на близост между партньорите. С осъзнаването, че любовта е отговорно поведение, юношите порастват и навлизат в нов етап от своя живот. Обичта и доверието в семейството е много важна, защото сплотява мъжът и жената и ги дарява с най-скъпия дар на живота детето. Тя им помага да изживеят живота си пълноценно.

    С придобиването на здравна информираност, жизнен опит и компетентност у младежите се създават емоционални преживявания за пълноценно и отговорно изживени  отношения. Когато са дали израз на собствените си най-заветни чувства и  романтични настроения, пред младите се разкриват най-красивите идеали на любовта и приятелството! 


Използвани източници:
- wikipedia.com

  


15 МАРТ – ДЕН НА САНИТАРНИЯ ИНСПЕКТОР


Специалността “санитарен инспектор” е разкрита с постановление на МС на 15.03.1967 г. поради нарасналите изисквания за хигиенен контрол и осъзнатата значимост за прилагане на хигиенните принципи. Поради високата важност на начинанието са направени контакти с най-реномираните центрове за обучение в родината на специалността – Великобритания.

Първите специалисти завършват през 1971 г. с диплома за полувисше образование. Оттогава подготовката се извършва без промяна в продължителността на обучението – 3 години, и без съществени корекции в учебните планове и програми.

Учебните заведения, които подготвят санитарни инспектори, са три – в София, Пловдив и Варна, като подразделения на Медицинския университет. Практическото обучение се провежда в многобройните звена на Медицинския университет, Военно-медицинската академия, републикански центрове, водещи здравни заведения и заведения за социално подпомагане, аптечната мрежа.

Завършилите специалисти получават диплома за висше образование с образователно-квалификационна степен “професионален бакалавър” и могат да продължат в съответните висши учебни заведения за получаване на степен “бакалавър”.

 

 

24 МАРТ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ТУБЕРКУЛОЗАТА


За четвърта поредна година в България е налице тенденция за намаляване на заболеваемостта от туберкулоза - от 40 на 100000 души през 2005 г. до  26,8 на 100000 души през 2012 г. Това сочат предварителните данни на „Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България” на Министерството на здравеопазването.

Намаляването на разпространението на заболяването е резултат от активната дейност на Министерство на здравеопазването в изпълнение на „Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България” ина програмите, които се финансират от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Така например общият брой на болните с туберкулоза през 2012 г. е намалял със 126 души.  Докато  през  2011 г.  данните сочат 2 407 души с това заболяване,  през 2012 г. броят им е спаднал на 2 281 души. В дейностите по тези програми активно участват специализираните лечебни заведения и неправителствените организации, работещи с уязвимите групи. 

Данните сочат още, че с успешен изход от лечението са над 85% от регистрираните през 2011 г. пациенти с белодробна туберкулоза с бацилоотделяне.Диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата у нас са безплатниза всички независимо от техния здравноосигурителен статус. През 2011 г. от бюджета на Министерство на здравеопазването са предоставени около 10 млн. лв. за осигуряване на нужните консумативи за микроскопски и културелни изследвания от микробиологичните лаборатории, лекарства, имунизации и субсидии за болнично лечение. Основните дейности за диагностика, лечение и профилактика на туберкулозата у нас се подпомагат и от двете програми, финансирани от Глобалния фонд.

Важна роля в предоставянето на специфични услуги и постигането на ключови резултати имат и неправителствените организации.  През 2012 г. общо 30 124 лица от уязвимите групи са преминали скрининг за риск от туберкулоза. Сред тях са лишени от свобода, лица, употребяващи наркотици, бежанци, мигранти, деца на улицата, младежи в риск и представители на ромска общност.

По Програмите „Подобряване на контрола на туберкулозата в България” и „Укрепване на Националната програма по туберкулоза в България” през 2012 г. са изразходвани общо 3 808 266 евро, предоставени от Глобалния фонд. От тях 2 703 279 евро са предоставени за осигуряване на нужните консумативи за микробиологичните лаборатории, за лекарства за лечение на мултирезистентна туберкулоза, за обезпечаване на прякото наблюдение и проследяване в продължителната фаза на лечение, издирване на контактните и своевременно насочване за диагностика на съмнителните за туберкулоза, лечебните заведения за лечение на туберкулоза. 1 118 974 евро от двете програми на Глобалния фонд през 2012 г. са предоставени на подполучателите, в изпълнение на 87 сключени договори - 34 с лечебни заведения за туберкулоза и 53 с неправителствени организации.
 7 АПРИЛ - СВЕТОВЕН ДЕН НА ЗДРАВЕТО


Антибиотичната резистентност: „Ако не се предприемат действия днес, утре ще бъдем без лекарства”.
Всяка година СЗО избира за мото на Световния ден ключов проблем от здравоопазването и призовава всички хора, независимо от възрастта и социалната принадлежност за провеждане на мероприятия, подчертаващи важността на този проблем за по-добро здраве и самочувствие
Прекомерната употреба на антибиотици е проблем в световен мащаб и тази година ще е акцент на Световния ден на здравето – 7 април.

Много страни вече предприемат действия, за да се предотврати връщането към „доантибиотиковата ера”.

Българските пациенти приемат 80% от антибиотиците в домашни условия, едва 20% - в болниците.

Антибиотиците са с малка токсичност, но в комбинация с други лекарства могат да бъдат опасни и затова трябва да се предписват само от лекар.

У нас има разрешени за употреба 61 вида антибиотици. Те се продават под 197 търговски имена.

От 90-те години на миналия век насам се наблюдава увеличение на резистентността към антибиотици у нас, но нивата са в рамките на средноевропейските. В съседните на нас държави като Румъния, Гърция и др. те са по-високи.

Най–високи нива на резистентност у нас има към цефалоспорини втора и трета генерация, някои аминогликозиди и др. Причината е, че тези антибиотици през годините са използвани най-нерационално.

За Световния ден на здравето 2011 г., СЗО ще призове за засилване на ангажимента за опазването на тези лекарства за бъдещите поколения. Антимикробната резистентност - темата за Световния ден на здравето 2011 г. - и глобална дистрибуция представлява заплаха за много медикаменти, използвани днес за лечение на инфекциозни заболявания, да запазват действието си.

Лекарствена резистентност, възниква в случаите, когато болестотворни организми като бактерии, вируси, гъбички и паразити, се изменят така, че препаратите за лечението им стават неефективни. Тези микроорганизми, резистентни на лекарствените средства представляват голямо предизвикателство, тъй като персистиращата инфекция може да бъде фатална, и да причини огромни разходи на отделните лица и обществото като цяло.
10 МАЙ – СВЕТОВЕН ДЕН,  ПОСВЕТЕН НА ДВИЖЕНИЕТО

Недостатъчната физическа активност има значителни последици за общественото здраве. Според СЗО хиподинамията обуславя:

 • 10-15% от общата смъртност в Европейския регион или един милион смъртни случаи годишно;
 • 3,5% от бремето на болестите, като цифрата нараства на 9,7% при съчетание с нездравословно хранене;
 • 8-10 години по кратка продължителност на живота в добро здраве;
 • Рязко нарастване на затлъстяването сред населението на Европа;
 • 910 млн. евро на 10 млн. души население годишни финансови загуби, следствие на заболявания, свързани със заседнал начин на живот.

Заседналият начин на живот увеличава риска от хронични неинфекциозни болести, като сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, диабет, остеопороза до два пъти.
Рискът от развитие на рак на гърдата нараства с 30%, а за рак на дебелото черво с 40 до 50%.
Цитираните данни, са само малка част от изводите от множество проучвания, които категорично показват, че цената на физическия инактивитет е здравето.
По препоръка на СЗО от 2002 година на 10 май се отбелязва Световния ден „Движението - това е здраве”. Целта на световния ден е, да се привлече вниманието към необходимостта да се повиши физическата активност на населението в света, в контекста на устойчив и комплексен подход за профилактика на неинфекциозните болести, промоция на здравето и социално икономическото развитие.
В изпълнение на стратегическата си цел опазване на общественото здраве, Столичната РЗИ целогодишно реализира разнообразни дейности за оптимизиране на физическата активност на различни целеви групи.
Важен акцент в работата ни е, да се използват възможностите на различните форми на двигателна активност като промоция на здраве и превенция на заболявания, агресия и зависимости.
През 2012 година, която е обявена за Европейска година на активното стареене и дълголетие, ще се реализират здравно-образователни и други инициативи, насочени към хората в пенсионна възраст. 
17 МАЙ - СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ХИПЕРТОНИЯТА
 

 

19 МАЙ – ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН ЗА БОРБА СЪС ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО


ПРОФИЛАКТИКА НА ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО

Затлъстяването представлява състояние на прекомерно натрупване на мастна тъкан в организма. В зависимост от степента на това натрупване, състоянието се класифицира като наднормено тегло, или като затлъстяване, представляващи различни степени на здравен риск. Особен риск е затлъстяването при децата, тъй като се формират голям брой мастни клетки, които остават при възрастния човек и не намаляват дори и той да отслабне. Ето защо профилактиката на затлъстяването в зряла възраст започва още в детския и юношеския период.

За целите на практиката, оценката на телесното тегло се прави най-често посредством индекса на телесна маса - ИТМ, който представлява съотношението на телесното тегло, изразено в килограми спрямо ръста, изразен в метри и повдигнат на квадрат:

                Телесно тегло (кг)

ИТМ =                                        =   кг/м2

                      Ръст2 (м2)

Квалификацията на теглото и свързания с него здравен риск според Световната здравна организация са:

                                                  ИТМ (кг/м2)                   Риск от заболявания

Поднормено тегло                до 18,5                                   Повишен

Нормално тегло                         18,5 - 24,                           Нисък

Наднормено тегло                      25,0 - 29,9                         Повишен

Затлъстяване I степен                30,0 - 34,9                         Умерено повишен

Затлъстяване II степен               35,5 - 39,9                         Висок

Затлъстяване III степен              40,0                                   Много висок

Затлъстяването е резултат от нарушено равновесие между енергийния внос чрез храната и енергоразхода на индивида.

Основно условие за постигане и поддържане на здравословно телесно тегло е добрият баланс между разход на енергия при работа и прием на енергия с храната.

 

Поддържане на здравословни хранителни навици е важно условие за профилактика на затлъстяването. За това е необходимо:

 • Редовно да се закусва сутрин, защото:

  • закуската дава достатъчно енергия и повдига настроението;
  • тя стимулира обмяната на веществата и допринася за изгарянето на мазнините в следващите часове.
 • Да се храним разумно без да преяждаме, тъй като:

  • колкото повече храна трябва да преработи организмът ни наведнъж, толкова повече от нея се натрупва като излишни мазнини;
  • разделеното хранене на 5-6 приема дава възможност приетите с храната калории да се използват за обмяна на веществата, за двигателна активност.

 • Да се храним без да извършваме други дейности, защото така не усещаме кога сме сити, дори вече преяли, т.к. процеса е станал изключително механичен.

 • Да дъвчем бавно и добре. Поне 20 минути са необходими мозъкът да каже, че сте сити. При хранене за 5-6 минути той няма време да сигнализира, че вече сте поели достатъчно и като резултат се трупат повече калории за подкожни мазнини

 • Да избягваме продължително гладуване, защото организмът ни се пренастройва и в момента когато хапнем, той превръща енергията в мазнини, за да бъде подготвен за следващата атака глад.

 • Да пием повече вода.. Ограничаването на нейния прием може да забави обмяната на веществата. Това се отразява и върху теглото, тъй като разграждането на мазнините протича с участието на вода.

 • Да консумираме повече плодове и зеленчуци. Те са с ниско съдържание на мазнини и въглехидрати и богати на витамини и минерални вещества. Фибрите които съдържат, подпомагат храносмилането, намаляват холестеролът и профилактират злокачествените заболявания на храносмилателния тракт.

 • Да намалим консумацията на мазнини. Когато същите са над 30 % от общото енергийно съдържание на храната се явяват рисков фактор и за затлъстяване.

 • Да приемаме животински белтъци чрез висококачествени нетлъсти меса - пилешко, заешко, риба, нискомаслени млечни асортименти. Те са с висока биологична стойност, а в същото време с ниско съдържание на мастни киселини и холестерол.

 • В менюто ни да присъстват варива и асортименти, приготвени от тъмни видове брашна - хляб, бисквити, макаронени изделия - продукти богати на комплексни въглехидрати  и хранителни влакнини, витамини от група В, Мg, Са, Fе и др.

 • Да ограничим силно приема на кристална захар

 • Поне 2 часа преди лягане да не консумираме храна особено мазна и пикантна, защото:

  • не се усвояват калориите и така се трупат килограми;
  • мазнините забавят изпразването на стомаха и вредят на храносмилането.

Поддържане на добра двигателна активност е другото условие за профилактика на затлъстяването. Необходимо е ежедневно движение пеша поне по половин час, да се извършват подходящи гимнастически упражнения, физическа работа на открито, туризъм или различни видове спорт. Всичко това ще помогне за:

 • задържане нарастването на килограми;
 • поддържане на оптимално тегло;
 • укрепване на организма;
 • подобряване на работоспособността.

Поддържането на здравословни хранителни навици съчетани с оптимален двигателен режим профилактира не само затлъстяването, но и намалява здравния риск от появата на редица други заболявания.
 

18 МАЙ – ДЕН ЗА СЪПРИЧАСТНОСТ СЪС ЗАСЕГНАТИТЕ ОТ ХИВ/СПИН  


Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН се отбелязва всяка година в третата неделя от месец май. В световен мащаб на този ден стотици хиляди хора от над 1 200 организации в 115 страни участват в най-голямото и най-старо събитие, свързано с проблема ХИВ/СПИН.

За първи път този ден се отбелязва на 2 май 1983 г. в Сан Франциско и Ню Йорк, когато все още се знае твърде малко за болестта, а официално регистрираните случаи на СПИН са били няколко хиляди.
В България денят се отбелязва от 1992 година.

По данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването към 14 февруари 2014 година общият брой на регистрираните носители на ХИВ в страната е 1852 лица. От началото на 2014 година към 14 февруари са регистрирани нови 22 ХИВ–серопозитивни лица. През последните години се очертава тенденция броят на новорегистрираните мъже да е четири пъти по-голям от броя на новорегистрираните жени. И през тази година 16 от новооткритите ХИВ–позитивни са мъже, а 6 – жени.

Географското разпространение на регистрираните случаи на ХИВ показва, че по-голямата част от тях са концентрирани предимно в големите градски райони като София – 11 лица, в област Стара Загора – 3 лица, в областите Бургас и Хасково – по  2 лица, в областите  Пловдив, Перник, Пазарджик и Русе по 1 лице. Като основна уязвима група особено през последните две  години се очертава групата на мъжете, които имат сексуални контакти с други мъже, които от началото на тази година са 8 лица. По отношение на другата уязвима група – лицата употребяващи интравенозни наркотици, данните показват, че броят на новорегистрираните намалява, от началото на годината са 2 лица.

Тенденцията сочи, че 63% от новорегистрираните ХИВ–позитивни лица са научили положителния си  резултат в 19-те кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) и в 17-те мобилни медицински кабинети за цялата страна.

Данните показват, че общо 344 681 души са се изследвали за ХИВ през 2013 г. в КАБКИС, както и във всички лаборатории и лечебни и здравни заведения на страната.

В изпълнение на ангажиментите на държавата, Министерство на здравеопазването осигурява безплатно съвременно лечение с антиретровирусни медикаменти за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН. Разкрити са 5 сектора за лечение на пациенти към инфекциозните клиники в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, като за целта беше предоставено допълнително финансиране от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

През миналата година дейностите по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” се изпълняваха от мрежа от 19 КАБКИС и над 50 неправителствени организации, като за целта са разкрити 35 здравно-превантивни центъра за работа с най-рисковите групи, 18 младежки клуба и са предоставени 17 мобилни медицински кабинета. Със средства от Глобалния фонд се подкрепя функционирането и на 3 нископрагови метадонови програми за инжекционно употребяващи наркотици в Пловдив, Пазарджик и София с общ капацитет 360 места.

През  2013 г. общо 51 031 души от най–уязвимите групи са достигнати с услуги за превенция на ХИВ и намаляване на здравните щети, както и 122 191 млади хора в риск са достигнати с работа на терен и кампанийни дейности за превенция на ХИВ и други сексуално предавани инфекции. Раздадени са общо 2 053 777 безплатни резерватива.

Световният ден на съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН дава възможност всеки човек да се информира, да проследи ХИВ статуса си, да окаже подкрепа на хората, които обича и да не забрява, че ХИВ е част от живота ни.

Столичната РЗИ ще отбележи деня за съпричастност с водосвет за здравето на носителите на вируса на СПИН и с надежда за успешното лечение на болните в храма „Св. Седмочисленици” на 20.05.2013 г. от 12.30 часа.

Каним всички желаещи да се присъединят към нас !

 31 МАЙ - СВЕТОВЕН ДЕН БЕЗ ТЮТЮНОПУШЕНЕ

МОТОТО НА КАМПАНИЯТА 2013 Г.

„Забрана за рекламиране на тютюневи изделия, промоция и спонсорство”

 

Рамковата конвенция за контрол на тютюна (РККТ) е първият международен договор за общественото здраве в света. Тя е документ, с който се признават вредите причинени от тютюневите изделия и компаниите, които ги произвеждат.

Рамковата конвенция определя правно обвързващи цели и принципи, които трябва да се спазват от 172-те държави, които са я ратифицирали. С подписването на Конвенцията всяка страна потвърждава своята подкрепа, т. е. официално изразява обвързаност с подписания договор.

РККТ у нас е ратифициран със закон от 18.10.2005 г., ДВ. бр. 88 от 2005 г., и е в сила от 05.02.2006 г.

Важни ключови разпоредби в РККТ са свързани с тютюневата промишленост и тютюневите компании. Те не трябва да влияят на политиките за обществено здраве, да са по-отговорни за поведението си и да им се попречи да причиняват вреда в бъдеще.

В нашата страна през годините акциза на цигарите се увеличи четири пъти, като е нараснал от 19,17 евро за 1000 къса цигари през 2004 г. – на 75,67 евро за 2010 г. Броят цигари средно месечно на едно лице на домакинство от 77,2 през 2005 г. е намалял до 51,1 броя за 2010 г.

България спазва поетите ангажименти и през 2010 г., съдържанието на катран в една цигара е вече 10 мг., на никотин – 1 мг., а на въглероден монооксид – 10 мг., което е на базата на стандарти, определени от европейските нормативни документи.

По отношение на реклама, промоция и спонсориране на тютюн се
забранява рекламирането на тютюн и тютюневи изделия, когато в рекламата участват лица под 18 години или тя е предназначена или насочена към тях.

Забранено е рекламирането на тютюн и тютюневи изделия в радио и телевизионни предавания.

Забранява се спонсорирането на радио и телевизионни предавания и събития или дейности, които имат трансграничен ефект от лица, чийто основен предмет на дейност е производството или търговията с тютюн и тютюневи изделия. На такива събития се забранява всякаква форма на разпространение на тютюневи изделия с цел популяризирането им.
Какво предстои в тази посока: Напълно да се забрани всяко изображение на тютюн или тютюнев продукт на местата за продажба на тютюневи изделия, както и видимостта на тютюневите продукти; Да се забрани продажбата на тютюневи изделия по интернет, тъй като това стимулира продажбата на тютюневи изделия и на практика е неконтролируем процес; Да се забрани всякакво подпомагане от тютюневата индустрия на „социално отговорни мероприятия”.
Важна ключова разпоредба в РККТ са  ефективните мерки за предпазване на непушачите от дим на обществени места, включително на работното място и в транспорта. Поставане на ясни предупреждения относно здравето на повърхността на тютюневия продукт

От 1 януари 2005 г. в България са въведени текстовете на всяка опаковка, която информира пушачите за вредата от тютюнопушенето, отпечатан е единния телефонен номер на Националната линия за отказ от тютюнопушене. Създадена е интернет страницата на Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето в Република България.

На 17 май 2012 г. Народното събрание прие поредните промени в Закона за здравето, като Пълната забрана за тютюнопушенето влезе в сила от 1 юни 2012 г.

Продажби на тютюневи изделия от и на малолетни и непълнолетни лица чрез разпоредбите на Закона за тютюна и тютюневите изделия в страната е забранено. Обществеността трябва да осъзнае, че подкрепата в противодействието на продажбата на тютюневи изделия на лица до 18 години е необходима, значима и ценна.

По отношение на образование, комуникация, обучение и обществена информираност в рамките на Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето през годините са реализирани множество дейности. Чрез финансирани проекти за работа с деца и възрастни са проведени няколко национални ученически конкурси за рисунка, създадени са три художествено-документални филми. През 2008 г. стартира Национална линия за отказ от тютюнопушене с универсален номер 0700 10 323 и интернет страница на Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето www.aznepusha.bg.

Всяка година през месеците май и ноември се провеждат национални кампании за ограничаване на тютюнопушенето, съобразени с темите, определени от Световната здравна организация. Много и разнообразни дейности са проведени на областно ниво от Регионалните здравни инспекции.

Създадени са 28 кабинета за отказ от тютюнопушене към РЗИ.

Рамковата конвенция на Световната здравна организация за контрол върху тютюна и тютюневите изделия, налага забраната, защото тютюнът, под всякаква форма и маска, е вреден за физическото благосъстояние и качество на живот на хората!
 
26 ЮНИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА БОРБА СЪС ЗЛОУПОТРЕБАТА С НАРКОТИЦИ


26 юни е Международен ден за борба със злоупотребата и незаконния трафик на наркотици. На този ден всички хора по света могат да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. Службата по наркотиците и престъпността към ООН (UNODC) стартира кампанията си по повод на 26 юни  2014 година под наслов:


„Послание за надежда: „Да, възможно е предотвратяването и лечението назависимостта“.


В изявлението на Юри Федотов, изпълнителен директор на UNODC г-н Юри Федотов се казва: „Незаконните наркотици застрашават здравето и благосъстоянието на хората. Приблизително 200 000 души умират всяка година в следствие на употребата на наркотични вещества, но наркотиците не засягат само употребяващите, те причиняват огромни страдения и нещастие на техните семейства и близки. Заболяванията в следствие употребата на наркотици водят до нарушаване на социалното функциониране на употребяващите, както и до разстройване на семейния им живот; довеждат до загуба на дом и деца, на възможностите за образование и трудова заетост. Зависимостта влияе върху общността, върху правосъдната и правоохранителната система, и върху обществото като цяло.”


Българските младежи заемат челните места при употребата на алкохол, цигари и наркотици, показват данните от Европейския училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици ESPAD. Три четвърти  от децата до 16 години са употребявали алкохол, около 40% от тях – цигари, а  7% от учениците у нас са заявили, че употребяват амфетамини. Средните нива за Европа са едва 3% и по този показател българчетата са на първо място в негативната класация.


В духа на добрите традици  в Столична РЗИ се осъществяват системни дейности за подготовка и информиране на подрастващите и младите хора за избягване на рисково поведение по отношение на психоактивните  вещества. Провеждат се социологически проучвания и се събира информация за потребностите от методична помощ в училищата и други обществени структури при  провеждането  на дейности по превенция. Предоставя се актуална и точна информация за основните групи психоактивни вещества /дроги/ и за здравните, социалните, семейните и личностните последици от употребата им. СРЗИ подкрепя превантивната работа  на педагози и медицински специалисти от всички столични училища с  постери, брошури, листовки, тематични филми.

При организирането на образователни инициативи, обучения и масови прояви с ученици СРЗИ  си партнира с  правителствени и неправителствени организации. 

  

1-7 АВГУСТ – СВЕТОНА СЕДМИЦА НА КЪРМЕНЕТО

ИЗКЛЮЧИТЕЛНО КЪРМЕНЕ

 

Всяка година през месец август се провежда  световна седмица на кърменето с подкрепата на СЗО и УНИЦЕФ.

Тази година-2014 Световната седмица на кърменето преминава под надслов:

Кърменето: Печеливша цел за цял живот

Понятието изключително кърмене означава прием единствено и само  на майчино мляко, без прием на храни и други напитки, включително и вода. Според СЗО и УНИЦЕФ препоръчително е децата да се кърмят изключително до навършване на 6 месеца, възраст за оптимален растеж и развитие.

През 1990 г. във Флоренция е приета Декларацията Innocenti на УНИЦЕФ, според която: „Световна цел за възможно най-добро здраве и хранене на майката и детето трябва да бъде всички жени да са в състояние да кърмят децата си изцяло и всички бебета през първите четири-шест месеца да бъдат хранени изключително с майчино мляко. След това трябва да получават подходяща за възрастта им и достатъчна храна, но да бъдат кърмени до двегодишната си възраст или дори по-дълго. Тази идеална форма на детското хранене може да бъде осъществена, ако жените бъдат подкрепяни от всички свои близки и от съответните власти да кърмят децата си.“

Подкрепата за майките е от съществено значение

Кърменето трябва да се усвои и много жени срещат трудности в началото. Болката, разранените зърна и страхът, че няма достатъчно мляко за бебето, са много често срещани. Необходими са повече лечебни заведения, които подкрепят кърменето, както и повече обучени консултанти, които да насърчават майките и да им помагат. За да се осигури тази подкрепа и подобряване на грижите за майките и новородените, сега има повече от 20 000 болници „Приятели на бебето" в 152 страни по света, благодарение на инициативата на Световната Здравна Организация и УНИЦЕФ.

Световната Здравна Организация силно препоръчва новородените да бъдат хранени само с майчина кърма до 6 месечна възраст и да продължават да приемат такава заедно с допълнителна храна (на по-късен етап) най-малко до първата година от живота си. За да се постигне тази цел, на младото семейство трябва да се осигури силна подкрепа, както от медицинските професионалисти, така и от семейството, обществото, работното място и медиите. Емоционалната подкрепа, комбинирана със знания за това как да се осъществи и да се продължи с кърменето, ще подпомогне майката кърмачка да успее, въпреки многото съществуващи бариери. Почти всяка жена може успешно да кърми новороденото си дете.

Кърменето осигурява възможно най-добрата храна за бебето. Кърмата осигурява всички хранителни вещества, енергия и течности, от които бебето има нужда през първите 6 месеца от живота.

Кърмените бебета боледуват по-малко от бебетата, хранени с адаптирани млека. Това е едно от изключителните предимства на естественото хранене.

В тази връзка Столична РЗИ-дирекция „ПБПЗ” проведе семинар на тема: ”Кърменето-най-правилния избор за хранене на бебето” с акушерки от столични болници.

На участниците бяха предоставени информационни материали, свързани с кърменето, здравословното хранене на бременната жена и кърмачката. 

10 СЕПТЕМВРИ - СВЕТОВЕН ДЕН ЗА СУИЦИДОПРЕВЕНЦИИ


Самоубийството е един от най-сериозните здравни проблеми в световен мащаб,

отчитайки загубата на приблизително по 1 милион човешки живота всяка година.

Един милион самоубийства годишно означава:

    • Повече хора отколкото загиват всяка година по света в резултат на войни и убийства.

    • Всеки 30 секунди някой се самоубива някъде по света.

    • Всеки 3 секунди някой се опитва да умре.

В България всяка година около 1500 души умират поради самоубийство, а други 3000 души правят опит да отнемат живота си; над 70% от тях са в детско-юношеска и младежка възраст. То е сред трите основни причини за смърт сред младите хора на възраст между 15 и 35 години.

Всяко самоубийство има сериозно въздействие най-малко върху шест човека. Психологичните, социални и финансови последици от него върху семейството и общността са неизмерими.

Самоубийството е комплексен проблем, за който няма една единствена причина. То е резултат от комплексното взаимодействие на биологични, генетични, психологически, социални, културални фактори и фактори на средата.

Трудно е да се обясни защо някои хора решават да извършат самоубийство, докато други – в подобна или по-тежка ситуация, не взимат такова решение. Всъщност, повечето от самоубийствата могат да бъдат предотвратени.

Според изследвания психичните разстройства и заболявания са водещи фактори за суицидно поведение. Най-висок е рискът при лица с депресия, следвана от алкохолизъм, наркомании, шизофрения. Опитите за самоубийство са най-чести по време на криза.

Най-голямо значение за суицидните действия имат емоционалните и импулсивните реакции. Субективните мотиви могат да бъдат: разочарования, загуба на близък или страх от такава, страх от болест (вкл. рецидив на психично или раково заболяване), страх от негативно мнение или отношение на други хора, самота, изолация, загуба на смисъл на живота, преживяване на празнота, неспособност за приспособяване.

Няма категорични критерии за суицидалност (склонност към самоубийство). Често се самоубиват разведени хора, бездетни жени, самотни възрастни хора, жертви на насилие или преследване по политически, религиозни или расови причини, хора, без здрави социални връзки, хронично или неизлечимо болни, инвалиди, юноши, хора с конфликтни отношения на работа или вкъщи.

Доказано е, че в почти всички случаи хората, предприели подобни действия, по един или друг начин дават сигнали към околните за своето състояние, изказвания за “желанието да се умре”, “чувство на безполезност” и т.н. Всички тези призив за помощ не бива да се игнорират.

В такива случаи отделете малко от времето си за конкретната личност, предложете емоционална подкрепа, изслушайте притесненията му, без да давате съвети или решения, акцентирайте на позитивните емоции. Не се колебайте да потърсете и специализирана помощ.

Да опазим децата заедно - общество, родители, учители!


29 СЕПТЕМВРИ - СВЕТОВЕН ДЕН НА СЪРЦЕТО


Мото на 2013 г.: "Тръгни по пътя на здравото сърце"

По инициатива на Световната здравна организация (СЗО), ЮНЕСКО и Световната федерация на сърцето от 1999 г. последната неделя от месец септември се чества като Ден на сърцето.

Хроничните неинфекциозни заболявания се превръщат във все по-голям проблем, пораждайки загуба на функционални способности, намалени възможности за социално-икономически продуктивен живот и влошено психично здраве.

Сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ) имат най-голям отрицателен принос в здравния статус на населението. Над 90% от смъртните случаи в света се дължат на ССЗ. В Европа повече от половината от смъртните случаи са резултат от сърдечно-съдови заболявания.

В България 62-65% от общата смъртност на населението се дължи на ССЗ. Най-голям принос в черната статистика има исхемичната болест на сърцето. Смъртността от инфаркт на миокарда нараства в активна възраст, особено при мъжете. Възходяща е тенденцията и при смъртните случаи, причинени от мозъчно-съдова болест. През последните години е голяма честотата на хипертоничната болест, като прави впечатление “подмладяването” на заболяването.

Сърдечно-съдовата система е подложена на непрекъснато въздействие на различни рискови фактори. Те увреждат сърцето и кръвоносните съдове и често имат фатални последствия.

Необратими рискови фактори за ССЗ:

 • мъжки пол;
 • напредване на възрастта;
 • наследствена предразположеност.

Колкото повече рискови фактори съществуват при дадено лице, толкова по-голяма е вероятността то да се разболее от ССЗ, т.к. вредното въздействие се умножава при тяхната комбинация. Ето защо е важно да се намали комбинираното вредно влияние на няколко рискови фактора.

Обратими рискови фактори:
 • Тютюнопушене;
 • Липидни нарушения;

Затлъстяване, особено когато е свързано с голяма коремна обиколка или съотношението на коремната обиколка към обиколката на ханша;

 • Високо кръвно налягане;
 • Липса на физическа активност;
 • Висока кръвна захар или диабет;
 • Повишени нива в кръвта на хомоцистеин;
 • Психологически стрес;
 • Географски фактори.

Повечето от обратимите фактори се повлияват от храненето. Променяйки модела си на хранене, ние можем да намалим съществено вероятността от сърдечно-съдови заболявания.

Друга причина за развитието на ССЗ в съвременния свят е замърсеният въздух, който дишаме. Мръсният въздух може да бъде достатъчен стресов фактор, за да се задейства каскада от събития, водещи до инфаркт на миокарда, влошаване на исхемията или сърдечна недостатъчност и смърт.

Хранителни фактори, повлияващи липидния статус

Високия прием на животински мазнини е свързан с повишаване нивата на общия и “лошия” холестерол. Повишения прием на растителни мазнини, а също така и мазнините на рибата могат да намалят общия и “лошия” холестерол  в кръвта. Основни източници на растителни мазнини са: растителните масла, овесените ядки, авокадото, ядковите семена. Мазнините на рибата са много полезни за намаляване образуването на кръвни тромби, което от своя страна води до намаляване риска от сърдечен инфаркт и мозъчен инсулт.

Растителните храни (плодове, зеленчуци, зърнени и бобови храни) съдържат растителни влакнини, които помагат за изхвърлянето на холестерола от организма. Също така храните от растителен произход съдържат вещества с антиоксидантно действие, които защитават мастните киселини, влизащи в състава на мембраните на клетките, от окисление в организма и по този начин намаляват риска от атеросклеротични промени на съдовете.

Хранителни фактори, повлияващи риска от високо кръвно налягане

Факторите, свързани с храненето, които увеличават вероятността от появата на високо кръвно налягане са следните:

 • Затлъстяване;
 • Повишена консумация на готварска сол;
 • Прекомерна консумация на алкохол.

Затлъстяването е силно свързано с високото кръвно налягане и мозъчния инсулт при по-млади хора.

Препоръки за хранене с цел намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания
 • Висока консумация на зеленчуци и плодове (минимум 400 г дневно);
 • Увеличаване консумацията на пълнозърнест хляб и други зърнени храни, а също така увеличаване консумацията на бобови храни;
 • Увеличаване консумацията на ядки (специално орехи) и семена;
 • Употреба предимно на растителни масла, особено зехтин;
 • Редовна консумация на риба, поне веднъж седмично;
 • Намаляване консумацията на сол;
 • Ограничаване консумацията на животински мазнини;
 • Избягване консумацията на хидрогенирани мазнини (маргарини);
 • Ограничаване консумацията на храни, богати на холестерол (хайвер, животински мазнини, субпродукти);
 • Поддържане на нормално телесно тегло;
 • Консумиране предимно на приготвена храна в домашни условия, избягване на полуфабрикати;
 • Редовно хранене с цел поддържане на добро ниво на метаболизма.

Няколко лесни начина да помогнете на сърцето си:

 • Не забравяйте, че са ви нужни не по-малко от 8 часа сън на ден. Това помага за намаляване на кръвното налягане и засилва метаболизма;
 • Следете теглото си и не забравяйте редовните умерени физически натоварвания. Липсата на достатъчно движение застрашава човека не само с появата на наднормено тегло, но и с психически разстройства, започвайки от депресивни състояния и завършвайки със сериозни разстройства на психиката. Определената  норма за физическа активност за зрели хора е следната: движение или спортуване 30 мин. дневно 5 пъти в седмицата. Не е задължително да е аеробика или фитнес, може да си направите просто разходка в парка, да се качите пеш по стълбите и да ограничите използването на градски транспорт за сметка на ходенето пеш;
 • Намерете начин да се преборите със стреса (медитация, йога, любими занимания);
 • Хранете се здравословно;
 • Не прекалявайте с алкохола, кафето и цигарите (в случай, че не можете да се откажете от вредните навици).

Важна е ранната профилактика, която трябва да започне още в детска възраст. Същата се осъществява в посока контрол на основните рискови фактори, провеждане редовно на годишния профилактичен преглед при личния лекар и своевременни консултации със специалист (кардиолог, ендокринолог, диетолог, психолог) при необходимост. Периодичният контрол на стойностите на артериалното кръвно налягане, кръвната захар и общия холестерол имат важна роля в ранното откриване на сърдечно-съдовите заболявания.

Столичната РЗИ осъществява промотивни и профилактични дейности по проблемите на сърдечно-съдовите заболявания. Във връзка с “подмладяването” на артериалната хипертония и в търсене на най- ранните и фази в последните години изследванията се насочиха и към детската и юношеската възраст.

 


10 ОКТОМВРИ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ


УМЕРЕНОСТ  ВЪВ ВСИЧКО

 

Никой не обича прекалените светци. Животът, все пак, не е за аскети: защото е тъй привлекателен и предлага толкова много съблазни.  Но има няколко съвсем прости правила за поведение,  които би трябвало да бъдат спазвани , ако човек иска да живее дълго, здравословно и приятно.

Златното правило на терапията  е: решаваща е дозата, в зависимост от нея едно лекарство може или да излекува, или да убие. Формулата е ясна: умереност във всичко!

Освен работа , на този свят има и почивка.Човек не  се е родил на този свят, само за да работи, а трябва и да изпитва насладите, които  той му предоставя. Жаждата  за повече постижения – напредък в бизнеса и кариерата, особено – алчността за пари, изцеждат силите до капка. Спазването на златното правило: „Не се пресилвай, не се преуморявай, не се изтощавай!" е изключително важно за психо- емоционалното  и соматичното благополучие. Нагласата  единствено за работа и печелене на пари  е в състояние да съсипе  и най –железния организъм.

Почивката, отпускането /релаксът/ също трябва да са здравословни: не излежаване по цял ден пред телевизора или на масата, не мързелуване  - а общуване с приятели, колеги, излети сред природата, разходки, посещения на театър, изложби, сбирки, чествания на празници и юбилеи.

Забавете хода, млади хора, не препускайте толкова стремглаво – време има за всичко.

 

Използван текст :

от книгата  „ ЗДРАВЕТО НА БЪЛГАРИТЕ” на д-р Тотко Найденов 

 

 

20 ОКТОМВРИ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ОСТЕОПОРОЗАТА


През 1994 година Световната здравна организация определи остеопорозата като болест, а не като естествен процес, съпътствуващ остаряването на организма.

Най-характерното за болестта е намалената плътност и нарушена структура на костната тъкан, което води до повишен риск от счупвания.

Въпреки значителния напредък на науката и медицината, фактите свързани с остеопорозата продължават да са тревожни.

По данни на Международната Фондация по остеопороза в света на всеки 3 секунди се получава остеопорозна фрактура, като над 50 годишна възраст всяка една от три жени и всеки един от петима мъже ще получат счупване в рамките на остатъка от живота си.

80% от хората с остеопоротични фрактури не са били диагностирани и лекувани за остеопороза и поради това са податливи към бъдещи фрактури.

Остеопорозните фрактури могат да доведат до инвалидност и влошаване на качеството на живот.

Световният ден за борба с остеопорозата 20 октомври 2012 г. носи посланието “Спри на първата фрактура”.

Акцентът тази година е поставен върху превенцията на фрактурите и необходимостта при счупване на кост определени пациенти да се насочват за изследване и лечение на остеопороза.

В тази връзка полезно информационно събитие е организираната от Асоциация „Жени без остеопороза” презентация и дискусия на тема „Ефективна превенция на фрактурите”.

Инициативата ще се проведе на 20 октомври 2012г.-събота в хотел Шипка-залаБ1, бул.Тотлебен 34-А, като входът е свободен за всички желаещи.

Във връзка със Световния ден там ще се измерва и костна плътност с апарат за скрининг на преференциални цени от пет лева от 9.00 до 13.00 часа – предварително записване на телефон: 0884714439.

Столична РЗИ целогодишно реализира профилактични дейности към различни рискови групи, като от месец октомври вниманието е фокусирано към децата и учениците.

Най-ефективната профилактика на заболяването, която специалистите определят като стратегическа, се реализира в детството и юношеството. През този период костта формира своята плътност и здравина, като до към 20-25 годишна възраст се достига най-високата /пикова/ костна маса.

Формирането на индивидуалната за всеки, оптимална, пикова костна маса е основна стратегия за профилактика на остеопорозата
.

Факторите и дейностите в детството и юношеството, които обуславят оптималното костно здраве са правилното хранене, активното движение и здравословния начин на живот, изключващ тютюнопушене и злоупотреба с алкохол.

Във връзка със Световния ден за борба с остеопорозата Столична РЗИ организира обучителен семинар за медицински специалисти в детски заведения на тема профилактика на заболяването.

Превантивните дейности по остеопороза продължават с лекции и разговори по темата с ученици, хора в трудоспособна възраст и медицински специалисти.


 

20 ОКТОМВРИ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ЙОДДЕФИЦИТНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ – СЪЩНОСТ И ПРОФИЛАКТИКА


Всяка година на 20 октомври се отбелязва световния ден за профилактика на йоддефицитните заболявания.

Йоддефицитните заболявания (ЙДЗ) представляват глобален медикосоциален проблем, който засяга над 1.5 милиарда души в целия свят.

Йодният дефицит, наред с гладуването, се явява една от главните причини за непълноценното развитие на големи групи от населението. Ето защо, СЗО отделят изключително внимание на този проблем, като стимулират и подпомагат въвеждането на широко мащабни програми за ликвидиране на ендемията от ЙДЗ в световен мащаб.

Йодът е основна съставна част на хормоните на щитовидната жлеза, които регулират обмяната на веществата и функциите на всички органи. При недостиг на йод се нарушават функциите на организма, развива се гуша и се забавя умственото, физическото и половото развитие на децата и подрастващите.

По време на бременност недостигът на йод причинява аборти, мъртво раждания и тежки вродени дефекти на плода (кретенизъм, глухонемота и др.).

България е част от Балканския йоддефицитен регион, т.к. голяма част от територията е с намалено количество йод в почвата и водата. Затова е въведено задължително използване на йодирана сол от населението, в общественото хранене и производството на храни.

Масовата първична профилактика на йоддефицитните заболявания сред населението се извършва с йодиране на готварската сол. Това е основна стратегия за профилактика на йоддефицитните заболявания препоръчана от СЗО и УНИЦЕФ, тъй като е най-ефективна, евтина и без неблагоприятни за здравето странични ефекти.

Контролът на готварската сол, продавана на пазара и използувана в хранително-вкусовата промишленост и общественото хранене е възложен на регионалните здравни инспекции (РЗИ), съгласно т. 4 от Заповедта на Главния държавен санитарен инспектор на Република България от 1994 г.

Готварската сол, която се предлага в търговската мрежа и се използва в хранително-вкусовата промишленост трябва да съдържа калиев йодат от 28 - 55 мг/кг сол.

На този етап основен производител на сол за хранителни цели е заводът за сол на "Черноморски солници" ООД - Бургас, който от м. юни 2002 г. използва нова апаратура за йодиране на сол, предоставена като дарение от УНИЦЕФ.

Най-големите вносители на сол за хранителни цели са фирмите: "Българска солна компания" ООД - Бургас, "Промар" ООД - Бургас. Тези компании внасят предимно нейодирана сол в насипно състояние, която се подлага на допълнителна обработка-мелене, сушене, йодиране и разфасоване в пакети от по 0,5 кг и 1 кг. Това се извършва в специални цехове, които притежават фирмите.

Останалите фирми внасят само йодирана сол главно от Украйна, Беларус и Израел в чували по 50 - 100 кг. В специални пакетажни цехове се извършва пакетирането по 0,5 и 1,0 кг.

Според критериите на СЗО контролът на йодния дефицит, чрез йодирана готварска сол може да се оцени като ефективен, когато повече от 90% от консумираната от населението готварска сол е ефективно йодирана.

Този напредък във внедряването на универсалното йодиране на готварската сол и забраната за продажба на нейодирана сол на територията на цялата страна е гаранция за добрата първична профилактика на йод-дефицитните заболявания и състояния.

Това ще бъде основен подход и за в бъдеще, тъй като България е в район, в който почва, въздух и вода са бедни на йод.
14 НОЕМВРИ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА СЪС ЗАХАРНИЯ ДИАБЕТ

Уважаеми родители,

На 14 ноември се отбелязва Световният ден за борба със захарният диабет. В тази връзка искаме да Ви запознаем с това заболяване и най-важните средства за профилактика при децата.

Какво заболяване е захарния диабет

Най-често при децата и юношите се развива инсулинозависимия диабет, наричан още Тип 1. Тази форма на захарен диабет се приема за автоимунно заболяване, при което имунната система атакува целенасочено произвеждащите инсулин клетки на панкреаса и ги разрушава. Така панкреасът не произвежда инсулин и болните деца се нуждаят от ежедневното му инжектиране, за да живеят.

Каква е същноста на заболяването

Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишена кръвна захар, която е в резултат на намалена инсулинова секреция. При захарния диабет е налице нарушение в усвояването на поетата чрез храната енергия от определени тъкани и органи, които са зависими от инсулина. Настъпилият енергиен дефицит се отразява на растежа и развитието на децата.

Честота на разпространение на захарния диабет

Захарния диабет е социално-значимо заболяване поради широкото си разпространение и развиващите се усложнения на болестта, които могат да доведат до сериозни последици в по-късна възраст. Понастоящем около 250 млн. души по света са с диабет, като броят им ежегодно се увеличава. В България честотата му е от 8,5% при възрастното население, при децата – 9,3 на 100 хил. деца. Честотата е еднаква при момичета и момчета, но е по-голяма сред градското население.

Причини, водещи за появата на захарен диабет Тип 1 при децата
1. Генетично предразположение /наследственост/
2. Външни фактори – вирусни инфекции, химични фактори, хранене.

Признаци на захарен диабет Тип 1 при децата - високо ниво на кръвната захар / хипергликемия /, поява на глюкоза в урината /глюкозурия/, жажда и увеличен прием на течности /полидипсия /, повишен апетит / полифагия /, отслабване на тегло, лесна умора, намалена работоспособност, раздразнителност, промени в настроението, главоболие, безсъние.

Профилактика на риска от захарен диабет при децата

Профилактичните мерки са насочени както за здрави деца, така и за тези, които са в риск и включват:

Създаване на навици за водене на здравословен начин на живот още от ранна детска възраст, който да включва оптимален двигателен режим и здравословен модел на хранене. Предпазването от затлъстяване от детска възраст е важно за профилактиката на захарния диабет. Не случайно затлъстяването е наречено “будилник на диабета”. Затова е необходимо да се съкрати до минимум престоят на децата пред телевизора и компютъра, а вместо това детето да се разхожда и играе с родителите си на открито в парк или градинка. Здравословното хранене остава важна профилактика за правилното физическо развитие и растеж на децата. Изграждане на здравословен модел на хранене е необходимо да започне от най-ранна възраст, както в детските заведения, така и в семейството.

Предпазване от вирусни инфекции чрез провеждане на закалителен режим, който да включва разходки и игри на открито, дори при зимни условия. Закаляването е най-мощното профилактично средство за предпазване от остри вирусни инфекции и повишава устойчивостта на детския организъм към ниските температури.

Курортотерапия
на планина и море ежегодно за подобряване на имунната система на децата. Подходящо е включването на децата в организираните от директорите в детските заведения зимни и летни лагери, “зелени училища”, ски-ваканции, походи в планината и др.

Отглеждането на детето в спокойна семейна среда
, с любов и уважение към неговата личност. Това е важно средство в профилактиката на психогенния стрес, който е основна причина за автоимунните заболявания в детска възраст. За правилното физическо и психическо развитие на детето от най-голямо значение е отглеждането му с любов от неговите родители.

Ежедневно с
пазване на дневния режим на децата, който да включва: хранене в определено време, разходки и игри на открито, следобеден сън и достатъчен нощен сън.

Какво включва лечението на захарен диабет Тип 1 при децата

За всяко болно дете лечението е индивидуално, но за всички то включва:
Инсулинолечение, спазване на хранителен режим, двигателна активност, обучение и самоконтрол и психологична подкрепа на детето и семейството.

Психологичните проблеми на захарния диабет са много и различни за всяка възрастова група. Трудно се приема факта, че при нивото на съвременната медицина е невъзможно да се постигне излекуване. При някои, психологичен проблем са самите инжекции, а при повечето деца е трудно да спазват поведение на постоянен отказ от съблазнителните храни от витрините и рекламите по телевизията.

Като цяло семействата с позитивно мислене, с оптимистична атмосфера и в същото време със способност да приемат съдбата, такава каквато е, помагат на своите деца по-лесно да преодолеят негативите на диабета. Възпитанието на воля и трудолюбие са особено необходими както за самоконтрола, така и по-нататък за социалната реализация на болните от диабет деца. Бъдещото гражданско общество обещава все по-малко предразсъдъци и все повече протегнати ръце към хората със захарен диабет.


20 НОЕМВРИ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН БЕЗ ТЮТЮНОПУШЕНЕ


ЗАБЛУДИ И МИТОВЕ ЗА ТЮТЮНОПУШЕНЕТО

 

МИТ № 1: Пушенето ми доставя удоволствие!

Ø   Усещането е свързано само с облекчаване на глада за никотин;

Ø    Удоволствието е временно. Щом нивото на никотина намалее, никотиновия глад възниква отново.

МИТ № 2Пушенето ми помага да се справям със стреса и трудностите!

Ø    Усещането е  на базата на задоволяване на никотиновия глад;

Ø    Не забравяйте, че непушачите също изпитват трудности и изпадат в стресови ситуации, но се справят без цигари и по-добре от пушачите;

Ø    Съществуват и други начини за справяне с трудностите.

МИТ № 3: Пушенето ми помага да се концентрирам!

Ø    Тъкмо обратното! Цигарите не само, че не допринасят за концентрацията, а по-скоро разсейва пушачите. Абстиненцията непрекъснато отклонява вниманието им и ги принуждава да палят цигара след цигара, за да могат да се концентрират;

Ø    Доказано е, че по време на пушене се намалява и притока на кислород към мозъка, а това води и до намаляване на работоспособността.

МИТ № 4: Ще напълнея, ако спра да пуша!

Ø    Това е много индивидуално. Средното наддаване на теглото е 2-4 кг., като последиците от това за здравето са незначителни, в сравнение на тези от тютюнопушенето. Освен това наддаването на теглото може да бъде преодоляно с правилен режим на хранене и физическа активност.

МИТ № 5: Ще бъда нервен!

Ø    Да така е! Пушачите, които отказват цигарите наистина стават раздразнителни и са с повишена чувствителност, но това е временнно и преминава за 7 – 10 дни!

МИТ № 6: Късно е да спра – увреждания вече са настъпили!

Ø    Не е вярно! Рискът от коронарна смърт започва да намалява още през първите дни, а след 10 години е почти равен на този, както при непушачите.

МИТ № 7: Дядо ми /баща ми/ пушеше цял живот, умря на 80-90 години и беше здрав!

Ø    Той просто е имал този късмет!  А кой  Ви обещава, че и Вие ще го имате? Освен това той е живял при други условия. Известно е, че от 4-ма пушачи, един умира от тютюна!

МИТ № 8: Известни са ми всички рискове за здравето вследствие на пушенето!

Ø    Едва ли е така!  Пушачите са склонни да гледат на рисковете за здравето си като на нещо, което няма да се случи точно на тях и просто ще им се размине.

МИТ № 9: Искам само да ги намяля, а не да ги спра!

Ø    За известно време от началото е напълно възможно! Лошото е, че в повечето случаи това е временно постижение. Обикновено има повод /проблеми, стрес/, който Ви връща към изходната позиция. По тази причина намаляването не се препоръчва като крайна цел. Важен е и факта, че БЕЗВРЕДНА ЦИГАРА НЯМА!

 

Информация, помощ и подкрепа за отказване от тютюнопушенето може да получите в Консултативния кабинет за преодоляване на тютюневата зависимост в Столичната РЗИ.

София, ул. Враня №20, тел. 02/813 04 76, 02/832 81 57

e-mail:  director_pbpz@srzi.bg

 

 

 


 

1 ДЕКЕМВРИ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА СЪС СПИН

По повод Световния ден за борба със СПИН  Столичната РЗИ в сътрудничество с неправнителствената организация „Младежки глас” и Асоцияцията на студентите медици организира здравно-информационна кампания на 01.12.2013 г. 
    В три столични училища на 28 и 29.11.2013 г. лица на кампанията ще бъдат популярните певци – Михаела Филева, Вензи, Ник Нейм.
    На 1-ви декември отбелязваме Световния ден за борба със СПИН. Тази година това се случва за 25-ти път. През 1988 г. Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН.
    През последните 24 години, този ден се утвърждава като един от най-успешните здравни дни в световната история. Понастоящем той е признат от и се отбелязва в над повече от 190 държави по света. Новият слоган на Световната кампания за борба с ХИВ/СПИН за периода 2011-2015 г. е 
    “Да сведем до нула” (Getting to zero). Той отразява новата визия на Програмата на ООН за ХИВ/СПИН за постигане на нулева честота на новите случаи на ХИВ инфекция, нулева дискриминация и нулева смъртност, свързана със СПИН, до 2015 г. (Zero new HIV infections. Zero discrimination. Zero AIDS-related deaths). 
    В България към 13.08.2013 г. официално в Министерство на здравеопазването са регистрирани 1753 ХИВ-позитивни лица.
От началото на годината са регистрирани 123 нови случая на ХИВ инфекция. През последните години се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е почти три пъти по-голям от броя на новорегистрираните жени. И през тази година 97 от новооткритите ХИВ-позитивни са мъже, а 26 - жени.
    Новорегистрираните случаи се концентрират основно в по-големите области на страната, където и броят на изследваните лица е най-висок: София град, Пловдив и Варна. През периода 2004 - 2011 г. тенденцията е в посока на увеличаване на новите случаи на ХИВ инфекция сред инжекционно употребяващите наркотици, като през 2011 г. те са 32% от броя на всички новорегистрирани лица. Данните показват, че през 2012 г. техният относителен дял намалява до 25,4%. През изминалата година обаче се наблюдава увеличаване на разпространението на ХИВ сред друга уязвима група - мъжете, които имат сексуални контакти с други мъже. В същото време продължава  положителната тенденция на намаляване на броя на новоинфектираните с ХИВ млади хора в България.
    През 2013 г. Министерство на здравеопазването е осигурило средства за закупуване на 23 медикамента за лечение на ХИВ на обща стойност близо 13 милиона лв. За гарантиране непрекъснатостта на лечението със средства от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария бе създаден и Оперативен резерв от антиретровирусни медикаменти на стойност около 1 милион лева. Разкрити са 5 специализирани центъра за лечение на ХИВ/СПИН в страната към инфекциозните клиники в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора. През първото тримесечие на 2013 г. антиретровирусно лечение е осигурено на общо 555 пациенти: в София на 366, в Пловдив на 106, във Варна на 81 и в Стара Загора на 2.

©2015 Столична РЗИ